Читај ми!

Симић за РТС: Председник ће у Бриселу снажно инсистирати на ЗСО

Потпредседник Српске листе Игор Симић каже за РТС да Срби на Косову и Метохији никада нису живели у тежим условима личне, имовинске и правне несигурности. Истиче да су очекивања да се дијалог у Бриселу настави иако, како каже, има своје мањкавости. Нагласио је да имају очекивања од представника ЕУ која су утемељена на потписаним споразумима од пре десет година, а то је формирање Заједнице српских општина онако како је то договорено. Председник Александар Вучић ће то снажно бранити и инсистирати на томе као обавезу коју је Приштина прихватила, поручује Симић.

Игор Симић каже да Срби на Косову и Метохији никада нису живели тешко као данас када су у питању услови у којима се налазе.

"Живе у условима личне, имовинске и правне несигурности, у условима када Аљбин Курти користи институције за спровођење институционалног насиља са циљем протеривања Срба са Косова и Метохије, а то у преводу значи ако нема Срба на КиМ, онда чему преговори", наводи Симић.

Истиче да су очекивања Срба са КиМ да се дијалог настави иако, како каже, има своје мањкавости.

"Јер у свакој ситуацији када немате разговоре имате једностране потезе Приштине која користи институције и голу силу да спроводи своје активности на терену стварајући неку нову реалност", додао је Симић.

Нагласио је да Срби на КиМ имају очекивања од представника ЕУ која су утемељена на споразумима који су потписани пре десет година.

"А то је формирање Заједнице српских општина онако како је то договорено, да то буде кровна институција која ће заштитити појединачна и колективна права српског народа", рекао је Симић.

"Када говоримо о будућности и неким новим споразумима, често се користи синтагма правно обавезујући, па се поставља питање да ли су претходни споразуми такође били правно обавезујући, а који су требали да буду испуњени, и да Србима дају одређена права", додао је Симић.

"Председник Вучић ће снажно инсистирати на ЗСО" 

На питање да ли ће ЗСО бити тема разговора у Бриселу у понедељак, Симић каже да верује да хоће, јер ће за столом бити и председник Александар Вучић.

"Председник Вучић ће то снажно бранити и инсистирати на томе као обавези коју је Приштина прихватила", додаје Симић.

Истиче да су веровали да ће ЕУ која је гарант тог споразума учинити све да се оно што је потписано спроведе. "Након десет година заиста су мала веровања да ће ЕУ на овакав начин, са неким амбливалентним саопштењима, анемичним изјавама успети да Куртија приволи да потпише", наглашава Симић.

Додаје да Курти сада и у присуству представника ЕУ говори да неће формирати ЗСО.

На питање зашто Курти уопште иде у Брисел и ко је тај ко може да изврши притисак на њега да формира ЗСО, Симић каже да је чињеница да се без западних центара моћи ништа не дешава на Косову и Метохији.

"Ту пре свега мислим на САД, земље Квинте – то су они и који су стварали независно Косово, то су они који и данас одлучују о свим тим стварима. Тако да Куртијево не, није само Куртијево не, иза тога стоји снажна подршка и зато је преговарачки простор нашег преговарачког тима изузетно сужен и тежак", наводи Симић.

Наглашава да борба мора да се настави правним и политичким средствима и да се кроз дијалог решавају сва отворена политичка питања.

Говорећи о томе ко су земље које и даље подржавају Куртија да одбија формирање ЗСО, Симић каже да су то поједине земље чланице Квинте.

Када је реч о Вашингтону, каже да у разговору са њиховим представницима веома често, и поред разлика у ставовима, наилазе на одређену дозу разумевања за проблеме Срба на КиМ.

"Није експропријација у Лепосавићу, него класична отимачина"

У току је експропријација 138 хектара земљишта у Лепосавићу и Зубином Потоку. Симић истиче да то није експропријација, већ да је то "класична отимачина".

"Замислите ситуацију да нешто што је ваша дедовина, нешто што користите, нешто од чега живите, јер то је пољопривредно земљиште, неко дође преко ноћи са 50, 100, 150 албанских специјалаца у чисто српске средине, огради жицом и каже да то више није ваше", рекао је Симић.

Истиче да ниједно слово закона о експропријацији, који је Приштина донела, није поштовано.

Имамо ситуацију, додаје, да више има албанских база специјалних јединица у четири општине на северу Косова и Метохије него у остатку КиМ.

"Са једним простим циљем – стварање таквих услова да Срби просто одустану и кажу ово није живот. На њихову жалост, то се није десило. Српски домаћини су у сарадњи са легитимним представницима унутар Српске листе, уз снажну подршку наше државе, Канцеларије за КиМ, председника Вучића успели да подигнемо у жижу међународне јавности да негде на тлу Европе неко отима српску земљу тек тако, зато што му се прохте", рекао је Симић.

Истиче да је то неравноправна борба, али је захвалио што је уз помоћ и медија та тема доспела у жижу јавности и да су за сада успели да се обуставе ти радови.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво