Партнерство са САД

Србија жели партнерске односе са САД, рекао председник Борис Тадић после разговора са америчким сенаторима, истакавши да безбедоносне агенције две земље тесно сарађују у борби против организованог криминала. Са сенаторима разговарали премијер Цветковић и министар Шутановац.

Председник Србије Борис Тадић разговарао је са сенаторима Сједињених Америчких Држава Џорџом Воиновићем и Џин Шахин о билатералним односима, ситуацији у региону и о Косову и Метохији, саопштила је прес-служба председника Републике.

Председник Тадић је нагласио да Србија жели партнерске односе са САД, истакавши да безбедоносне агенције две земље тесно сарађују у борби против организованог криминала, што је један од приоритета Србије у 2010. години.

Тадић је нагласио да је циљ Србије чланство у Европској унији и да је Србија поднела захтев за кандидатуру за пуноправно чланство у Унији.

Када је реч о Косову и Метохији, председник Тадић је поновио да је то питање пред Међународним судом правде, да Србија никада неће признати нелегално проглашену независност Косова и да ће мирним, правним и дипломатским путем бранити свој интегритет.

Председник Србије нагласио је да се наша земља залаже за најбољу регионалну сарадњу и да, упркос неслагању о питању Косова и Метохије, са земљама у региону постоји много подударних тачака због којих ће Србија радити на побољшању односа, наведено је у саопштењу.

Сусрет Цветковића и сенатора

Две земље имају добре односе, после успешне посете потпредседника САД Џозефа Бајдена Београду, рекао је премијер Мирко Цветковић у разговору са сенаторима Џорџом Воиновићем и Џин Шахин.

Премијер Цветковић захвалио је САД на подршци приступању Србије ЕУ и истакао да Србија у што скорије време очекује отпочињање процеса ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању и стицање статуса кандидата за чланство у ЕУ, наводи се у саопштењу Владе Србије.

"Када је реч о економској сарадњи САД и Србије, и поред чињенице да се САД са улагањима од око 1,6 милијарди долара налази међу највећим страним инвеститорима у Србији, нису исцрпљене могућности за раст америчких инвестиција, посебно у областима информационих технологија, биотехнологије и обновљивих горива", рекао је Цветковић.

Сенатори Воиновић и Шахин истакли су да је Србија у последњих неколико година остварила велики и видљив напредак и да је стабилност западног Балкана изузетно важна, не само за ЕУ, већ и за цео свет, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Сарадња у области одбране 

Најбољи део укупних билатералних односа Србије и САД, представља сарадња у области одбране, оцењено је током разговора српског министра одбране Драгана Шутановца са делегацијом Сената САД.

"Обострано је констатовано задовољство нивоом сарадње у области одбране, која представља најбољи део укупних билатералних односа САД и Србије", саопштило је Министарство одбране Србије.

У разговорима је "закључено да треба наставити сарадњу на изузетно успешним програмима, попут сарадње у области војног образовања и у оквиру Програма државног партнерства".

Воиновић је посебно истакао достигнути ниво сарадње Војске Србије са Националном гардом Охаја, а изразио је пуну подршку Србији на њеном путу ка Европској унији, наводи се у саопштењу.

Шутановац је упознао делегацију Сената САД са достигнутим степеном реформе система одбране Србије, истичући да су приоритети у наредном периоду завршетак процеса професионализације, модернизација Војске и интензивније учешће у мултинационалним операцијама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво