Читај ми!

Курти: Формирање ЗСО није могуће, Србија треба нама да плати одштету

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти поновио је да формирање Заједнице српских општина није могуће јер је, како каже, противно косовском уставу. Поручује и да је Србија та која треба да плати одштету због рата 1999. године.

Аљбин Курти је, говорећи о питању Заједнице српских општина, рекао да је Косово мултиетничко, иако од проглашења такозване независности 93 одсто становништва чине Албанци, преноси Економија онлајн.

"Изнели смо став о ЗСО. Када смо прогласили независност, рекли смо да иако Косово има 93 одсто Албанаца, оно се не може назвати албанским, већ мултиетничким. Сада се не може формирати једнонационална Заједница већ имамо Асоцијацију косовских општина. Ја сам грађанин Косова који се и као политички активиста и као посланик опозиције, а и данас као премијер обавезао и афирмисао сва права мањина без разлике", рекао је Курти.

Курти каже да је "није могуће моноетничко удруживање на Косову са мултиетничким уставом".

Поручио је да "ако Србија жели да има једноетничке заједнице на Косову, то треба да покуша најпре у својој земљи".

"Националне мањине у Србији чине скоро 20 одсто становништва, а на Косову око 7 одсто. Прешево, Медвеђа и Бујановац имају само Национални савет, то је неправедно, штетно и неприхватљиво", рекао је Курти након посете једном предузећу у Урошевцу.

Међутим, додао је да је отворен за разговоре на основу европског предлога.

Поручује и да "Косово не може да плати одштету Србији за изгубљени рат 1999. године, већ да Србија мора да надокнади штету коју је нанела Косову у погледу људи и материјалних добара".

 

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво