Читај ми!

Вучић: Било би добро да постигнемо јединство на Скупштини о КиМ, али не верујем

Председник Србије Александар Вучић рекао је да би било добро да се на сутрашњој седници Скупштине Србије о КиМ постигне што веће јединство, али да у то не верује.

Александар Вучић, одговарајући на питање ли ће на сутрашњој седници Скупштине Србије о КиМ којој ће присуствовати бити слоге, рекао је да у то не верује.

"Ми живимо у демократском облику политичког режима и природно је да људи не буду сагласни. Није природно да се не разумемо када су кључни национални задаци пред нама и када се налазимо у времену када је најтеже вероватно за Европу и свет од Другог светског рата, за нас од деведесетих", казао је Вучић након обиласка почетка радова на изградњи гасног интерконектора између Србије и Бугарске.

Не знате, додаје, шта ће бити сутра и да ли ће се ратни сукоб проширити на многе друге земље света.

"Било би добро да постигнемо што веће јединство, али да ли верујем у то – не. Знам да је многима када је Србији тешко прилика да се дочепају политичких поена и власти. Ја с тим немам проблем, нећу као председник Републике никоме да се правдам. Други председници, када би долазили, издекламовали би своје и напустили би парламент. Ја сам једини који учествује у расправи по четврти пут. Спреман сам да будем два-три дана, колико год расправа траје у парламенту, да не излазим. Урадио сам све поштено и борићу се за своју земљу док то будем могао и док будем председник у складу са својим уставним мандатом не прекорачујући га никада и ниједног тренутка", навео је Вучић.

"ЗСО озбиљно питање"

Председник Вучић изјавио је да је питање Заједнице српских општина озбиљно и да ће о томе тек причати истичући да када је реч о косовском питању ништа није добро, али ништа није ни много горе од онога што је било.

Вучић је одговарајући на питања новинара казао да је било за очекивати да буде горе данас с обзиром да је прошло 15 година од када је Запад који доминира светом признао самопроглашену косовску независност.

На питање да ли се због Заједнице српских општина притисак сели из Београда у Приштину, Вучић каже да је притисак на свима.

"Не могу да причам где је притисак, где је лопта, да ли је на овој или оној половини. ЗСО је сувише озбиљно питање и о томе ћу да говорим сутра пуно, јер видим да људи не знају да ми имамо основни споразум, да имамо четири споразума везана за ЗСО, међу којима и имплементациони споразум, споразум о управљачком тиму", казао је Вучић.

Додаје да људи то не знају, јер је код нас Косово тема када треба да се нападне власт и то у Србији.

"Они су много мали када треба да се појаве пред америчким амбасадором или пред европским амбасадорима и ћуте као заливени и кажу помозите нам да се Вучић не кандидује, то је једино њихово питање за њих, а када овако дође суштинско питање онда се тиме не баве", казао је Вучић.

Поновио је да ће сутра на седници Скупштине говорити о ЗСО и указао да ће бити проблема и за Београд и за Приштину.

"Ништа није лако и ништа неће бити лако", истакао је.

Вучић наглашава да ништа није потписао, већ је само обавестио народ о томе шта се дешава.

Како каже, није његова кривица што је састављен немачко - француски план за решење косовског питања и ако нечија кривица постоји, онда је то рат у Украјини, јер Запад жели да све проблеме реши.

"Шта ја да радим, да лажем народ, да кажем да је све дивно, идеално, нема никаквог смисла, идем да говорим истину, никога не обмањујем, немам за шта да се правдам јер смо ми нешто што је било завршено 2008, а печатирано 2009. повлачањем из УН, постављањем на Јарињу и Брњаку пунктове, успели да вратимо у готово немогућим условима поново у жижу јавности, па више не говоре о међусобном признању", казао је председник.

На питање да ли има временских рокова за спровођење немачко - француског плана, Вучић каже да нема.

"Нема временских рокова, сви би хтели да буду сутра, али не може", казао је Вучић. 

"Немам проблем да идем пред народ или парламент" 

Председник Вучић изјавио је да он не бежи нигде и да нема проблем са тим да иде пред свој народ и пред парламент и да одговори свакоме као што је било и на прошлој седници Скупштине о Косову и Метохији, када је, како је рекао, слушао најгоре увреде и гадости.

"Одговорићу свакоме, без правдања, јер се боримо за своју земљу више него што се садашња опозиција борила. Ако мислите да ћете да ми држите предавање, да ће то да буду ваши монолози на које немам одговор.... Знате, врећа не узвраћа ударац, а часни и одговорни и озбиљни људи умеју да узврате политички ударац", рекао је Вучић новинарима у Софији одговарајући на питања о сутрашњој седници парламента на којој ће се разматрати извештај о КиМ и о ставовима које опозиција већ износи.

На питање о петицији која се најављује против европског предлога за КиМ, а коју би наводно требало да потпише и некадашњи председник СРЈ Војислав Коштуница, Вучић је рекао да је то демократско право.

"Нико није обрадован тим планом у Србији, али када прочитате образложење те петиције запитате се што си пустио 2001. године око 1.800 терориста, међу којима и браћу Мазреку која су силовала Српкиње у Клечки. Што си ћутао и што си пустио да спаљују цркве и манстире на Косову и да прогоне и убијају људе 2004. године. Што си ти исти који то потписујеш 2008. ћутао и организовао скуп 'Косово за патике' у Београду. То је био сав труд, а ти други побегао за Румунију да се не изјашњаваш да би те странци одржали на власти", рекао је Вучић.

На питање о информацијама да СНС наводно спрема митинг подршке испред Народне скупштине, он је рекао да је то лаж и да не може сваки дан да реагује на лажи.

"Ми кад будемо правили скуп чуће цела Србија и довешћу 150.000 људи, а не 2.000 као неки, па да после причам да је било 20.0000. Не могу стално да одговарам на лажи, морате да се бавите озбиљним стварима важним за државу", рекао је Вучић.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво