Читај ми!

Народна странка поднела Резолуцију Скупштини Србије: Одбацити немачко-француски предлог о КиМ

Народна странка поднела је данас Скупштини Србије Резолуцију о принципима за преговоре и заштити националних интереса на Косову и Метохији којом се одбацује „немачко-француски“ план и предвиђа да се разговори о будућем статусу морају водити искључиво у Савету безбедности УН, како то предвиђа Резолуција 1244, и "на принципима суштинске аутономије у складу са највишим међународним стандардима и гарантијама".

Из Народне странке поручују да одбацују немачко-француски план, и додају да се о будућем статусу Косова и Метохије може разговарати искључиво у Савету безбедности УН.

"Скупштина Србије одбацује такозвани немачко-француски план за решавање статуса АП КиМ будући да он угрожава територијални интегритет и суверенитет Републике Србије", наводи се у резолуцији коју је данас у парламенту предао шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић. 

"Србија, у складу са својим Уставом, вољом грађана и међународним правом не признаје и никада неће признати, изричито или прећутно на било који начин, једнострано проглашену независност АП КиМ", наводи се у документу.

У Резолуцији о основним принципима за даље политичке активности о основним принципима за даље политичке активности ради заштите државног и националног интереса на Косову и Метохији истиче се да Србија никада неће пристати, изричито или прећутно на било који начин, на чланство самопроглашене државе Косово у Уједињеним нацијама, пише у тексту.

"Разговори са представницима привремених институција самоуправе у Приштини под покровитељством Европске уније (такозвани Бриселски дијалог) могу се водити само о техничким питањима, као што је то био случај до 2011. године", наводи се у документу.

Резолуција народне странке, тражи да се Влада србије обавеже  да води активну дипломатску кампању у циљу спречавања чланства КиМ у Уједињеним нацијама, Унеску, као и у другим међународним организацијама.

Обратити се председницима Русије и Кине 

Документом Народне странке је предвиђено да Скупштина Србије тражи од председника Републике да се без одлагања писаним путем обрати председнику Руске Федерације и председнику НР Кине и да их замоли да као сталне чланице СБ УН, ветом блокирају сваки покушај чланства тзв. државе Косово у Уједињеним нацијама.

"Обавезује се Влада Србије да без одлагања и у пуном капацитету настави међународну дипломатску кампању за повлачење признања, те да успостави систем економских и трговинских повластица за државе које нису признале тзв. независност Косова или које су повукле такво признање", наводи се у резолуцији.

Скупштина у резолуцији захтева од Владе Србије и председника Републике да је редовно извештавају о развоју догађаја, току разговора са представницима привремених институција самоуправе у Приштини и међународним чиниоцима, као и о „спровођењу овде утврђених циљева, активности и мера за заштиту суверенитета, територијалног интегритета и уставног уређења Србије".

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво