Читај ми!

Вучић: То што је Земан рекао о Косову остало је у срцима наших грађана

Тешко да познајем неког ко има такву популарност у једној земљи као што председник Милош Земан има у Србији, зато што је показао храброст какву нико у Европи није – то што је рекао о Косову српски народ и грађани Србије никада неће заборавити, рекао је председник Александар Вучић на конференцији за новинаре. "Ценим што је и Србија осудила руску агресију у Украјини, јер сe не може дозволити да било која земља нападне свог суседа", рекао је Земан. Потписана декларација о јачању културне сарадње и успостављању "Чешког дома".

Председник Александар Вучић свечано је дочекао испред Палате "Србија" председника Чешке Милоша Земана, уз интонирање химни двеју земаља, црвени тепих и гарду Војске Србије.

Потписана је и заједничка декларација о јачању културне сарадње и успостављању "Чешког дома".

"Тешко да познајем неког ко има такву популарност у једној земљи као што председник Земан има у Србији, а то је зато што је показао храброст какву нико у Европи није, он је показао како велики и храбри људе могу да праве историју и српски народ и грађани Србије то што је рекао никада неће заборавити, бескрајно хвала њему и чешком народу", рекао је Вучић на конференцији за новинаре. 

То што је Земан рекао о Косову остало је у срцима наших грађана, Земан је показао храброст какву нико није, истакао је председник Србије.

Према његовим речима, Србија и Чешка имају искрено пријатељство, односи двеју држава су напредовали, 2,8 пута је увећана трговинска размена у последњих десет година.

Трговинска размена са Чешком износи 1,7 милијарди евра прошле, а очекујем да пређемо две милијарде ове године, рекао је Вучић.

"Две земље имају много заједничких пројеката, улагања у наменску индустрију о чему разговарамо, а данас ћемо у Београду отворити обновљену Чешку кућу. Ми не продајемо оружје ни Русији ни Украјини, али ћемо продавати многима другима", рекао је Вучић.

Председник Србије изјавио је да ће Чешка кућа у Београду увек бити веза између Србије и Чешке. "Она није само споменик, већ нешто живо што ће увек да буде веза и мост између Србије и Чешке, између српског и чешког народа и заувек ће тако да остане, ма ко био на власти у Србији и Чешкој", рекао је Вучић. 

"Председник Земан и ја осуђујемо напад на Украјину, поштујемо територијални интегритет Украјине, слаћемо и даље хуманитарну помоћ Украјини, Србија је једина која није уводила санкције Руској Федерацији и лако је то могуће објаснити, с обзиром на територијални интегритет наше земље и искустава са санкцијама", подвукао је Вучић. 

Он је истакао да Србија подржава територијални интегритет Украјине и додао да су за Србију и Донбас и Запорожје и Херсон делови Украјине, као и да Србија поштује резолуције УН и поредак УН. Упитао је, међутим, зашто други не поштују Резолуцију 1244.  

Учинили сте велику част што сте данас у Београду и надамо се да и у неком другом капацитету дођете овде у своју земљу, увек ћете бити поштовани и вољени, имао сам привилегију да разговарамо и да вас назовем пријатељем, истакао је Вучић.  

Земан: Хвала српском народу на пријатељству 

Председник Чешке Милош Земан захвалио је Вучићу на топлим речима и рекао да је поносан што има највише српских ордена.

"Желим да се вратимо међународној сарадњи и због тога сам пре две године током посете Вучића Прагу извинио што смо, иако чланица НАТО, дали сагласност за прелет авиона који су бомбардовали Југославију. Ценим што је и Србија осудила руску агресију у Украјини, јер не може се дозволити да било која земља нападне свог суседа. Недавно сам о томе разговарао и у Кини и верујем да би Кина, Србија и Турска могли да имају улогу медијатора", рекао је Земан.

Чешки председник је честитао Србији на успешним економским резултатима, што је постигла суфицит у буџету док се многе земље, па и Чешка, боре са дефицитом.

"Желим да поменем и значај Чешког дома кроз који је само 1939. године прошло преко 2.000 Чеха који су бежали од нацизма. Чешки дом ће остати трајан спомен чешко-српске сарадње који ће се бринути како о економској тако и културној сарадњи. На тај начин ћемо направити нешто што је више него значајно у политици и што вреди више од речи. Још једном желим да захвалим српском народу на пријатељству како 1938. године тако и 1968. године, и надам се да ће наше пријатељство да се настави и у будућности", рекао је Земан.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво