Читај ми!

Свечани дочек за председника Чешке, Вучић: Сусрет са Земаном историјски и посебан за нашу земљу

Председник Александар Вучић свечано је дочекао председника Чешке Милоша Земана испред Палате "Србија", уз интонирање химни двеју земаља, црвени тепих и гарду Војске Србије. Вучић је рекао да је са Земаном разменио мишљења о свим горућим питањима данашњице.

Након свечаног дочека уследио је сусрет у четири ока Александра Вучића и Милоша Земана, као и пленарни састанак две делегације.

Председник Србије Алексанар Вучић изјавио је да су част и привилегија за Србију да угости председника Чешке Милоша Земана у једној од последњих државних посета на крају његовог мандата.

"То овај сусрет чини историјским и врло посебним за нашу земљу", навео је Вучић на Инстаграм налогу.

Он је додао да је са Земаном разменио мишљења о свим горућим питањима данашњице.

"Ја сам са великим поштовањем слушао мудре савете нашег пријатеља, засноване на искуству великог државника чији углед превазилази оквире дневне политике, који има храбар приступ многим питањима и који је одговоран и поуздан пријатељ. Захвалио сам председнику Земану на искреној подршци Србији и на томе што је дао лични импулс нашим односима и пријатељству, снажно се залажћи за продубљивање билатералне и економске сарадње измеду наших земаља, по чему ћемо увек посебно поштовати и памтити период његове председничке службе", истакао је Вучић. 

Најављено је и потписивање заједничке декларације о јачању културне сарадње и успостављању "Чешког дома".

Ово је трећа посета Земана нашој земљи, а овом посетом Београду завршиће свој други и последњи петогодишњи мандат председника Чешке, током којег је остао упамћен по извињењу Србији и српском народу због бомбардовања.

Земан је Београд посетио и 2014. и 2019. године, а пре две године извинио се српском народу за бомбардовање Југославије 1999. године од стране НАТО-а чија је чланица и Чешка. 

По завршетку билатералних сусрета у Палати "Србија", у поподневним сатима, двојица државника заједно ће отворити реновирани "Чешки дом" на Врачару.

Том приликом председник Земан разговараће и са представницима чешке мањине.

Камен темељац за "Чешки дом" положен је октобра 1926. године. Објекат је свечано отворен две године касније у присуству градоначелника Београда Косте Куманудија, заступника краља Александра генерала Милана Зеленике, министра просвете Милана Грола, представника Српске краљевске академије наука.

Земан у марту завршава други петогодишњи мандат на месту председника Чешке, када ће га наследити некадашњи генерал Петр Павел, који је у суботу победио у другом кругу председничких избора. 

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво