Значајан напредак Србије ка ЕУ

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон задовољна због значајног напретка Србије у евроинтеграцијама. Ештонова поздравила подношење захтева за чланство Србије у ЕУ. Председник Тадић очекује да ће тај захтев у најскорије време бити размотрен.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон разговарала је у Београду са председником Србије Борисом Тадићем и премијером Мирком Цветковићем.

Тадић и Ештонова разговарали су о интеграцијама Србије и Западног Балкана у ЕУ, као и о ситуацији на Косову и Метохији, саопштила је Прес служба председника Републике.

Председник Тадић истакао је да је циљ Србије чланство у ЕУ и да се нада да ће у најскорије време бити размотрен захтев да земља постане чланица Уније.

"Србија несмањеним напорима, свакодневно ради на лоцирању и хапшењу преосталих хашких бегунаца Ратка Младића и Горана Хаџића", рекао је Тадић.

Председник је поновио да Србије жели најбоље могуће односе са земљама региона и истакао да подржава интегритет и суверенитет Босне и Херцеговине.

"Србија никада неће признати независност Космета", навео је Тадић и поновио да је такозвани план за интеграцију северног дела Покрајине претња за стабилност у целом региону.

Ештонова задовољна напретком Србије

После разговора са премијером Србије Мирком Цветковићем, Ештонова је рекла да има осећај да је Србија чврсто решена да спроведе реформе неопходне за чланство у ЕУ.

Ештон је у изјави новинарима рекла да је задовољна због визне либерализације за грађане Србије и због значајног напретка који је Србија направила на путу ка чланству у ЕУ.

Поздравила је подношење захтева за чланство Србије у Унији и оценила да је то потврда опредељености земље за европску интеграцију.

Цветковић је рекао да је Београд добио чврсте гаранције да ће ЕУ помоћи Србији у процесу европске интеграције и да је саговорницу упознао са оним што је урађено прошле године и изложио планове Београда за даље кораке у процесу на путу евроинтеграција.

"Добили смо чврста уверавања да ће нам ЕУ пружити подршку на путу европских интеграција и уопште да ће нам бити поуздан партнер у периоду који је пред нама", рекао је Цветковић.

Разговори о проблемима Србије 

Цветковић је навео да је први долазак Кетрин Ештон у Србију прилика за размену мишљења о проблемима с којима се Србија суочава. Додао је да је било речи и о Косову, борби против организованог криминала и другим релевантним питањима.

"Образложио сам економску и финансијску позицију и стање у Србији, као и намере српске владе", рекао је Цветковић.

Састанку су присуствовали и заменик премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић и министар одбране Драган Шутановац.

Пре састанка са српским премијером, Ештонова је одржала састанак са представницима организација цивилног друштва. Том приликом је истакла да је за даљи напредак Србије ка ЕУ кључна сарадња са Хашким трибуналом и изразила наду да ће и нови извештај главног хашког тужиоца Сержа Брамерца о сарадњи Србије с Трибуналом бити позитиван као и претходни.

Висока представница ЕУ је такође поздравила инцијативу председника Србије Бориса Тадића о усвајању резолуције о Сребреници, оцењујући да ће то допринети помирењу на Балкану.

Питање Косова не сме да заустави решавање проблема

Ештонова је истакла да разлике које постоје око Косова не треба да успоре решавање текућих проблема.

"Косово мора да буде партнер у регионалној сарадњи", рекла је и додала да без обзира на различите ставове земаља чланица, ЕУ као целина гледа на Косово као на регион са европском будућношћу.

Бароница Ештон се осврнула и на европске интеграције осталих земаља Западног Балкана нагласивши да је будућност целог региона у Унији, али да је за то неопходно да свака земља појединачно спроведе реформе.

Кетрин Ештон је преузела бригу о спољној и безбедносној политици од Хавијера Солане, али јој је Лисабонски споразум дао већа овлашћења.

Не само да председава Савету министара, што до сада није био случај, него је и потпредседник Европске комисије. Многи су се изненадили када је изабрана, али они који је познају кажу да су јој урођене особине доброг дипломате.

Бароница Британског краљевства рођена је у радничкој породици, а ненаследна племићка титула додељена јој је пре једанаест година.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи