Читај ми!

Амбасадор Гори: ЗСО је кључни елемент нормализације односа

Амбасадор Италије у Београду Лука Гори поручио је да је један од кључних елемената нормализације односа Београда и Приштине имплементација споразума о ЗСО и да је важно да та идеја буде имплементирана у најкраћем могућем року. У том смислу је на столу европски предлог за нормализацију односа, каже Гори.

Лука Гори је, у интервјуу Танјугу, рекао да ће се наредних дана "одвијати дебата у Србији у вези будућности Косова".

"Веома ценимо приступ председника Александра Вучића. Наредних дана одвијаће се дебата у Србији у вези будућности Косова. Важно је да сви заједно радимо, конструктивно, како би се стабилизовали односи Србије и Косова", рекао је Гори.

На питање да ли би препоручио Србији да прихвати предлог, Гори је рекао да није на њему да даје сугестије властима у Србији, јер "они одлично знају како да заштите националне интересе Србије".

Говорећи о проширењу ЕУ, Гори је рекао да је то кључно питање за Италију и подсетио да је ЕУ недавно започела преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, а да је БиХ добила статус кандидата.

"Процес проширења напредује на Балкану, али на жалост тај напредак је спор. И потпуно разумем фрустрацију и јавно мњење у вези проширења и разумем да морамо брже да се ширимо. То је са једне стране одговорност ЕУ, а са друге земаља у региону које морају да спроведу реформе и у складу са тим видим напредак у Србији посебно када се ради о правосудној реформи", рекао је Гори.

Према његовим речима Италија ће остати предводница која ће дати све од себе да убрза тај процес, да пронађе нову енергију и моментум у том процесу који је, нагласио је, круцијалан за стабилност региона и за будућност целе Европе.

Гори је рекао и да се ради на довођењу нових инвестиција у Србију, као и да ће у том смислу у наредном периоду бити одржана два важна скупа - крајем марта и у мају.

"Први је бизнис форум Италија - Србија који ће се одржати у Београду 21. марта, и на коме ћемо се фокусирати на три сектора - енергетску и зелену транзицију, пољопривреду и агритехнологију и инфраструктуру. То су три главна сектора у која желимо да инвестирамо и преко њих даље развијамо партнерство са Србијом. Други веома важан скуп одржаће се у мају, на сајму пољопривреде у Новом Саду где ће Италија бити земља партнер сајма и тада ће многе компаније доћи како би успоставиле и развиле економске односе са Србијом", рекао је Гори.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се