Читај ми!

Човић: Косово није тема за надгорњавање, нико неће доносити одлуку без грађана

Један од најтежих дана за Србију – тако састанак са западном "петорком" описује председник државе. То је наставак устаљене форме притисака међународних изасланика на Србију, каже за РТС Небојша Човић.

Небојша Човић истиче да међународни преговарачи играју на карту неке тајности када је реч о томе шта се конкретно преговара и тражи, док председник Србије иде редоследом Влада, Скупштина.

Коментаришући реакцију опозиције од захтева за хитну седницу Скупштине до предлога да се хитно прихвати француско-немачки предлог за решење косметског питања, Човић каже да уместо што се међусобно оптужујемо треба да имамо елементарно јединство око Косова. 

"Није Косово тема за надгорњавање, јер то наноси штету националним интересима. У сваком случају, нико неће доносити одлуку без грађана, а то значи референдума, а то што се међународним преговарачима жури то је њихов проблем", нагласио је Човић.

Овде имамо игру доброг и лошег полицајца, објашњава Човић и додаје да је САД тренутно добар, док са друге стране имате тврд став Немачке.

"Они прете Србији, а не могу да спроведу оно за шта су они гаранти. Њих само форма интересује, а колико ће то угрозити нас као народ и какве ће то последице имати, њих уопште не интересује. Ви треба да спроведете нешто што је договорено још 2013. године и то се не ради, а са друге стране вршите притисак на Србију да призна некакву независност Косова", каже Човић.

Што се тиче немачко-француског предлога, Човић каже да он крши од Устава Србије до Резолуције 1244.

"Они мисле да ће на тај начин избрисати брутално чињење из 1999. године када су нас брутално бомбардовали и отели део наше територије", рекао је Човић.

Када је реч о евентуалним последицама уколико не прихватимо захтеве, Човић каже да није евроскептик, али не по сваку цену.

"Не по цену да нам неко узме део територије. Ми смо део Европе и онолико колико је она нама потребна, потребни смо и ми њој. Систем проширења је на дугом штапу, готово да га и нема, а ни тамо не цветају руже", рекао је Човић.

Ушли смо у један дуготрајан процес промена на глобалном нивоу, свет се мења, истиче Човић, због чега морамо да сачувамо свој суверенитет и интегритет.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво