Читај ми!

Крстић о посети Шолеа: Његове поруке ће имати тежину, Србија и САД раде на дубљем повезивању

Доцент на Факултету политичких наука Милан Крстић каже за РТС, поводом доласка саветника Стејт департмента Дерека Шолеа, најављеног за сутра, да већ дуже време постоји континуитет у настојању Београда и Вашингтона да се Србија и САД некако дубље повежу. Крстић наводи да је у питању искусни каријерни дипломата, један од највише рангираних у Стејт департменту. Шоле је данас у посети Скопљу и Приштини.

Српско-америчка сарадња обележила је почетак Нове године на спољнополитичком плану: од најаве већих америчких инвестиција, потписивања Меморандума о разумевању, до доласка саветника Стејт департмента Дерека Шолеа. Њега ће сутра на радном ручку угостити председник Алекдандар Вучић, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Доцент на Факултету политичких наука Милан Крстић рекао је у Јутарњем програму да већ дуже време постоји континуитет из Београда и Вашингтона у настојању да се Србија и САД некако дубље повежу и на економском и на политичком плану.

"Мислим да ови догађаји који су се догодили у току 2022. представљају континуитет, али то не значи да су сви проблеми превазиђени, нити може да се констатује да су Србија и САД савезници, али мислим да су достигли један ранг партнерства у одређеним областима на озбиљном нивоу", додаје Крстић.

Ко је Дерек Шоле

Крстић наводи да је у питању искусни каријерни дипломата који је почео свој рад још са државним секретаром Џејмсом Бејкером, да би у каснијим периодима радио са различитим важним људима за америчку спољну и безбедносну политику – од Строуба Талбота до Ричарда Холбрука.

"То је један од највише рангираних људи у Стејт департменту. Он је заправо саветник, али то је у рангу подсекретара, дакле одмах након државног секретара", објашњава Крстић.

Подразумева се, додаје, да ће поруке које он доноси имати одређену тежину, што не значи да ће те поруке бити нешто другачије него што су биле до сада.

"Српски дипломата ће радити у Стејт департменту – знак поверења САД"

Када је реч о Меморандуму о разумевању који је потписан почетком године између Министарства спољних послова Србије и Стејт департмента, Крстић објашњава да меморандум има две компоненте.

Оперативна компонента, објашњава, подразумева могућност да један припадник нашег МСП фактички ради у Стејт департменту на одређено време у неком сектору који се не бави директно нама.

Друга компонента је симболичка и тиче се поверења које САД имају у одређену државу.

"То је једна пракса коју Американци имају, да пусте туђе дипломате у свој дипломатски системи. То раде само са државама у којој имају висок степен поверења, јер је то безбедносно изазовно", наглашава Крстић.

Меморандум са САД као одговор на план консултација са Русијом

Крстић је подсетио да је прошлог септембра у Њујорку тадашњи шеф дипломатије Никола Селаковић са руским колегом Сергејем Лавровим потписао план консултација са Руском Федерацијом, који имамо сваке године и који се обнавља.

"Ово може да се тумачи као нека врста одговора америчког или нашег да и даље балансирамо, и да се нисмо прикључили некој страни више него некој други", сматра Крстић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво