Читај ми!

Потписан Меморандум о разумевању између Стејт департмента и Министарства спољних послова

Министар спољних послова Ивица Дачић и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил потписали су у Београду Меморандум о разумевању између Стејт департмента и Министарства спољних послова Србије.

Ивица Дачић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да Србија сматра да треба повећати интензитет међусобних контаката са САД, а самим тим и посета, како у Вашингтону, тако и у Београду.

"Ми поздрављамо што државни саветник (Стејт департмента Дерек) Шоле долази у Србију, ако сам добро разумео 12. јануара. Наравно, радовали бисмо се и посети државног секретара Ентонија Блинкена. Тиме би било потврђено опредељење актуелне америчке администрације за развијање партнерских односа", рекао је Дачић.

Дачић је истакао да је задовољан и нивоом економске сарадње са САД која је, каже, прешла милијарду долара и захвалио Хилу што је изнео оцене које могу да постакну инвеститоре за долазак у Србију.

"Од великог је значаја да је више од 30.000 радника запослено у америчким компанијама у Србији", рекао је Дачић.

Говорећи о Меморандуму о разумевању, објаснио да ће се на тај начин успоставити сарадња између два министарства када је реч о размени запослених. "Тај аранжман видимо као још једну прилику за унапређење билатерланих односа и боље разумевање спољно политичких служби. Реч је о привременом распоређивању официра за везу нашег министарства у одговарајућу дирекцију Стејт департмента", објаснио је Дачић.

Хил је изразио задовољство потписивањем Меморандума о разумевању око упостављања једног официра за везу, позиција за српског дипломату који би радио у Стејт Департменту.

"Мислимо да је ово права прилика да се наша министарства приближе и да боље упознамо наше дипломате. Мислим да Србија има традицију добрих дипломата", рекао је Хил.

Казао је да је са Дачићем разговарао о различитим питањима са којима се суочавају и изразио задовољство због тога што постоји заједничко виђење проблема.

"Очигледно је да постоји много ствари које треба да се ураде у свету око питања која су веома важна како за Србију тако и за САД", рекао је Хил.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво