ЕУ о ситуацији на КиМ: Одмах вратити слободу кретања, укључујући и за верске вође

Европска унија саопштила је да се на КиМ мора одмах и безусловно вратити и гарантовати "потпуна и несметана слобода кретања свих грађана и заједница, укључујући ту и верске вође" и тражи да "обе стране у потпуности спроведу све своје обавезе из дијалога".

Европска унија "оштро осуђује нападе на Еулекс, Кфор и косовску полицију" и позива на максималну суздржаност и хитну акцију да би се "безусловно деескалирала ситуација, што укључује уздржавање од провокативних радњи, претњи или застрашивања", саопштила је Набила Масрали, портпаролка за спољну политику ЕУ.

ЕУ наводи да је ситуација на северу КиМ и даље напета и да се "мора поштовати владавина права, а било какав облик насиља неће бити толерисан".

У саопштењу ЕУ "апелује на председника Вучића и премијера Куртија да лично допринесу политичком решењу у циљу смиривања тензија и договора о даљем путу у интересу стабилности, безбедности и добробити свих локалних заједница", а ЕУ "активно подржава ове напоре".

"Очекујемо да се Косово и Србија врате залагању стварања амбијента погодног за помирење, регионалну стабилност и сарадњу за добробит својих грађана, што укључује и заштиту српског становништва на северу Косова", саопштила је Масралијева.

Истиче да ће се напори за постизање договора о уклањању барикада на путевима наставити без одлагања и додаје да ЕУ "позива обе стране да се конструктивно ангажују".

Подсећа да су високи представник за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ и специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак у контакту са лидерима Београда и Приштине, као и са Еулексом и Кфором и настављају да пажљиво прате стање на терену.

Патријарх српски Порфирије нешто после 14.30 враћен је са административног прелаза Мердаре. Након четрдесетоминутног задржавања, патријарху Порфирију није дозвољен улазак на Косово и Метохију, после чега се са сарадницима вратио у централну Србију.

Ни новинарки Радио-телевизије Србије Светлани Вукмировић данас није дозвољено да уђе на Косово и Метохију када је по новинарском задатку покушала да пређе тај административни прелаз.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво