Читај ми!

Вучић: Укинуте слободне визе за четири земље; Новак: Мигранти све агресивнији

Председник Александар Вучић састао се на прелазу Келебија–Томпа са председницом Мађарске Каталин Новак. Након обиласка привремених граничних баријера, председник Вучић је поручио да је Србија до сада због илегалних миграција укинула слободне визе за четири земље – Тунис, Бурунди, Гвинеју Бисао и Индију. Мађарска председница поручује да су мигранти све агресивнији, као и да су напади на припаднике граничне полиције свакодневни.

Александар Вучић се захвалио Каталин Новак што ће, како је рекао, у Сегедину и данас разговарати и решавати проблеме заједно и додао да га је она позвала да посети и њен родитељски дом, што говори о пријатељству два народа и личном пријатељству.

"Захвалан сам нашим мађарским пријатељима што смо почели на недељном нивоу да разговарамо и решавамо проблеме заједно. Две врсте мера у Србији смо предузели. Кренули смо у прихватање и укидање слободних виза за поједине земље одакле је долазио значајан број миграната. Завршили смо са четири земље до сада – за Тунис, Бурунди, Гвинеју Бисао и Индију и усклађивање са оним што захтева од нас ЕУ. Тек ћемо да преузимамо мере заједно са колегама из Аустрије и Мађарске", рекао је Вучић.

Најавио је да ћемо ојачати наше границе према Северној Македонији, а касније и ка Бугарској, јер имамо ове године четири пута увећан прилив илегалних миграната са територије Северне Македоније и 3,6 пута увећан са територије Бугарске.

"Ми смо само са територије Северне Македоније спречили 45.965 илегалних улаза. Видим да је та бројка у Мађарској 261.001 и предузели смо још једну меру, то је оштрији приступ према наоружаним криминалним групама. Недалеко одавде према Суботици, Палићу и Хоргошу имали смо на више места наше снаге безбедности и оружане обрачуне и ухапсили више од 600 оних који су мислили да могу уз оружје да предузимају одређене недозвољене радње и учествују у илегалној миграцији. Верујем да ћемо наставити да предузимамо мере на очувању безбедности и сигурности", истакао је Вучић.

Захвалио је пријатељима из Мађарске на сарадњи и додао да и са Чешком имамо најближе односе, као и да верује да ће тако бити и у будућности.

Новак: Мигранти све агресивнији, напади чешћи

Мађарска председница истакла је, приликом обиласка мађарско-српске границе са председником Србије и бившим чешким премијером Андрејем Бабишем, да се на тој граници брани ЕУ.

"Дошли смо да видимо овај део границе. Граница је наше обезбеђење, обезбеђује нашу територију. То је уједно граница ЕУ. Ако заједно бранимо овде границу онда бранимо Европу, мир и безбедност грађана ЕУ", поручила је Новакова у изјави новинарима.

Истакла је да се граница чува да би се сачувао мир, односно како би конфликти остали ван граница.

Указала је да се због тога прави јасна разлика између миграната, оних који имају право да се обрате за азил и ирегуларних миграната.

"Велика је разлика ако неко долази као азилант или неко ко гази законске прописе прелазећи илегално границу. Отворени смо за избеглице из Украјине. Више од милион је стигло у Мађарску или прошло преко наше земље. Њима пружамо сву могућу помоћ да преброде тешкоће са којима су се суочили", објаснила је Новакова.

Нагласила је да има оних који желе да илегално пређу границу Европе и да Мађарска одлучно поступа према њима.

Притисак ирегуларне миграције се, према њеним речима, стално повећава и то се бројчано може доказати.

"До данас имамо више од 271.000 случајева илегалних покушаја преласка границе које смо спречили. Њихов број је двоструко увећан у односу на претходну годину. То је једна од појава са којом се суочавамо. Друга појава је да су мигранти све агресивнији, све више је кријумчара људи, свакодневни су напади на припаднике граничне полиције. То не можемо дозволити", истакла је Новакова.

Нагласила је да они који илегално прелазе границу агресивно наступају према службеним лицима која бране границу Европе.

"Од ових 271.000 ирегуларних миграната 90 одсто стиже из правца Србије и зато покушавамо са пријатељима у Београду да станемо на пут том проблему, и то не само на мађарско-српској граници већ и на југу на српско-северно македонској граници. Потребно је да проширимо сарадњу и захвални смо свакој земљи која се придружује сарадњи и доприноси заштити заједничке границе", истакла је Новакова. 

Бабиш: Потребно је да и Србија и све земље Западног Балкана буду део Шенгена 

Бивши премијер Чешке Андреј Бабиш рекао је да је једно од решења за спречавање илегалних миграната да и Румунија и Бугарска као и Србија и све земље западног Балкана буду део Шенгена.

"Имамо Србију која није члан ЕУ, али треба да буде део Шенгена јер активно учествује у решавању проблема", рекао је Бабиш који се сада бави илегалним миграцијама на којима, као је рекао кријумчари узимају милионе и милијарде од људи који морају да беже из својих земаља.

Kако каже, учествовао је на бројним састанцима Фронтекса, бавио се границом са Северном Македонијом и Грчком.

"Парадоксално је било што су тамо хватали илегалне мигранте који су долазили из Шенгена, и то што су нападали Мађарску због ограде сви су је критиковали али су сви схватили да је то питање безбедности, безбедности Европе", рекао је Бабиш.

"Не могу у Шенгену да буду само чланице ЕУ, Европа је Астерикс и Обеликс и она се мора бранити са мора", рекао је Бабиш и додао је да га је шокирала чињеница да је Хрватска чекала на улаз у Шенген осам, девет година и да Бугарска и Румунија и даље чекају.

Додао је да у целу причу треба укључити и Турску, одакле долазе милиони избеглица и Сирију.

"Потребне су нам Румунија, Бугарска, Србија, цео Балкан, није потребно да су сви чланице ЕУ, потребне су нам те земље", рекао је он и додао да се Европски савет проблемом не бави на прави начин.

Бабиш је рекао да је ЕУ јужним земљама дала милионе, да Мађарска није добила ништа иако је радо збринула избеглице из Украјине, као и Чешка.

"Знам да постоји 27 министара, да преговори компликовани, али реч је о безбедности. Морамо да преузмемо кораке", рекао је Бабиш и подсетио како је Зоран Заев (бивши премијер Северне Македоније) данима био суочен са проблемом илегалних миграната и жељом да помогне Европи.

Ако би се све земље удружиле у тој борби, то би била велика предност за све нас, рекао је Бабиш, који је сусрет са председником Александром Вучићем искористио да захвали Србији на помоћи током пандемије. 

Представници Србије, Мађарске и Аустрије су у новембру, током сусрета у Београду, потписали Меморандум о сарадњи три земље како би се што ефикасније бориле против илегалних миграција.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво