Читај ми!

Влада донела одлуку о слању захтева Кфору, Срби на КиМ шести дан на барикадама

Влада Србије донела је одлуку о слању захтева Кфору да се обезбеди присуство српских снага на северу КиМ, рекао председник Александар Вучић. Срби који протестују због хапшења бившег полицајца Дејана Пантића и даље су на барикадама. Косовска полиција не дозвољава прелаз преко Јариња и Брњака. Кризни штаб у Митровици апеловао је да грађани истрају и остану мирни.

Барикаде Срба на северу Косова и Метохије, који протестују због хапшења бившег полицајца Дејана Пантића, улазе у шести дан.

Додатне тензије у већ напетој ситуацији донела је изјава шефа Еулекса Ларса Гунар Вигемарка, који је рекао да мисија ЕУ има контрадикторне информације о ухапшеном Дејану Пантићу и да још не знају где се он налази. То се сада, како каже, проверава и поручује да ће послати полицијску јединицу и полицијског саветника у Лепосавић.

На то је реаговао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, поручивши да је скандалозно да Еулекс не зна где се налази Пантић.

Иначе, председник Србије Александар Вучић састао се са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком и замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром. Разговор је, како каже, био искрен и коректан.

Лајчак је на Твитеру написао да је са председником Србије разговарао о ситуацији на КиМ, те да се тражи политичко решење за уклањање барикада.

С друге стране, Габријел Ескобар је за РТС рекао да САД одбијају повратак српских снага на КиМ јер су против, како каже, милитаризације проблема, већ се залажу за дијалог.

Председник Вучић раније је најавио да ће Влада Србије у четвртак донети одлуку о слању захтева Кфору да се обезбеди присуство српских снага на северу КиМ.

Премијерка Ана Брнабић jе на састанку са Ескобаром указала на то да је хапшење Срба без доказа или оптужби, кршење цивилизацијских норми, владавине права и споразума чији је гарант Европска унија.   

Иначе, јуче је одржана седница Кризног штаба са које је поручено да грађани остану истрајни али суздржани.

"Да поштују пре свега међународне представнике Кфор и Еулекс јер су они ту на терену у складу са међународним споразумима", рекао је потпредседник Српске листе Горан Симић после седнице Кризног штаба.

У међувремену, у Скупштини општине Северна Митровица заклетву је положило 14 нових одборника, чиме је изабран нови сазив парламента и формирана нова законодавна власт.

Међу новим одборницима у општини са већинским српским становништвом, од 16 посланика један је Србин, Душан Милуновић са листе "Грађанска иницијатива Српски опстанак".

Након што су Срби напустили косовске институције, ЦИК је одобрио замену одборника у Скупштини општине Северна Митровица, где су сада у већини Албанци.

За председника Скупштине изабран је Неџад Угљанин из Грађанске иницијативе Митровица.

Док трају протести на северу КиМ, председница и премијер привремених приштинских институција Вјоса Османи и Аљбин Курти и председник косовске скупштине Гљаук Коњуфца потписали су захтев за чланство у Европској унији. Курти је поднео захтев Чешкој, тренутно председавајућој у ЕУ, за чланство "такозване Републике Косово" у тој организацији.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво