Читај ми!

Вучић данас сa Лајчаком, затим трилатерални састанак с Ескобаром

Председник Александар Вучић састаће се са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком. Након тога, планиран је и трилатерални сусрет председника Вучића са Лајчаком и замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром.

Како је најављено, састанак Александра Вучића и Мирослава Лајчака планиран је у 12.45 у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Након тог састанка планиран је и трилатерални сусрет председника Вучића са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком и замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром.

После састанка, како је саопштило Председништво, медијима ће бити прослеђено саопштење.

И први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састаће се са Габријелом Ескобаром. Тај састанак планиран је за 16 часова.

Ескобар и Лајчак у Београд долазе из Приштине где су разговарали са представницима привремених приштинских институција.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је, након састанка у Приштини, да је најбољи начин да се барикаде на северу Косова и Метохије уклоне политичким договорима а не булдожерима.

Амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар навео је да је Куртију јасно изразио очекивање да ради на имплементацији споразума о формирању Заједнице српских општина.

До посета долази услед повећаних тензија на Косову и Метохији након хапшења бившег полицајца Дејана Пантића због чега су Срби на северу КиМ, као знак протеста, подигли барикаде.

Косовска полиција забранила је пролаз и возилима и пешацима на административним прелазима Јариње и Брњак. Припадници Росу упали су под пуним наоружањем и с блиндираним возилима, у објекат велике бране на језеру Газиводе. Они су радника којег су затекли истерали са објекта и поскидали и исекли српске заставе које се тамо налазе.

В. К., радник на брани Газиводе, рекао је да су уперили пушке у њега, испитивали га, исцепали заставу, а онда га отерали.

Председник Александар Вучић поручио је да ће Влада Србије у четвртак донети одлуку о слању захтева Кфору да се обезбеди присуство српских снага на северу КиМ.

Вучић је, у обраћању јавности, најавио и да ће Приштина 15. децембра у Бриселу поднети захтев за чланство у ЕУ.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво