Читај ми!

Инциденти у Зубином Потоку и Косовској Митровици, упади у просторије изборних комисија

Неколико стотина Срба окупило се у центру Зубиног Потока протестујући због насилног уласка чланова Општинске изборне комисије у пратњи полиције у зграду Општине. Чуле су се и сирене. После инцидента у Зубином Потоку сирене су се чуле и у Косовској Митровици. У српским срединама вечерас је мирно. Међутим, припадници специјалних јединица, са патролом Еулекса, ушли су вечерас у просторије Општинске изборне комисије у Северној Митровици. Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић позвао је Србе да остану мирни и не наседају на провокације чији је једини циљ изазивање сукоба и кризе на северу Косова и Метохије.

У тренутку доласка полиције у три блиндирана возила и чланова општинске изборне комисије, огласиле су се сирене, након чега је уследило окупљање мештана, пренели су РТС-у извори из Зубиног Потока.

"Дошли су после 12 часова и задржали су се извесно време. Одјекнуле су две детонације, непознатог порекла, после чега су се полицајци и чланови изборне комисије повукли", пренео је исти саговорник.

Према подацима са лица места, чланови општинске комисије уз асистенцију припадника полиције насилно су упали у просторије општине, обили врата и заменили браве, пре него што су напустили зграду, преноси Косово онлајн.

Данашња акција полиције и чланова Општинске изборне комисије изведена је по налогу Централне изборне комисије која намерава да у четири северне општине 18. децембра организује ванредне изборе за председнике општина Зубин Поток, Северна Митровица, Лепосавић и Звечан.

За изборе у Зубином Потоку пријавила су се два албанска, а ниједан српски кандидат.

Председници четири општине општина одлучили су 5. новембра да заједно са осталим Србима на северу КиМ напусте све косовске институције незадовољни одлукама владе у Приштини.

У Зубином Потоку је мирно након повлачења полиције.

Петковић: Позивамо Србе да остану мирни и не наседају на провокације

Аљбин Курти је на север Косова и Метохије послао полицију са дугим цевима у просторије општине Зубин Поток како би насилно покушао да припреми терен за одржавање својих нелегалних избора, наводи директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

"Реч је о најбруталнијој демонстрацији силе и изазивању нових тензија и провокација од стране Приштине која насиљем и једностраним мерама покушава да спроведе своје нелегалне, противправне и једностране мере и изазове нову дестабилизацију прилика на терену", истиче Петковић.

Све ово је Аљбин Курти, како наводи Петковић, темпирао и режирао док се у Тирани одржава самит ЕУ – Западни Балкан, као што је током самита у Берлину позвао на рушење Бриселског споразума и хапшење Ненада Ђурића.

"Овако изгледа такозвана демократија и владавина права Аљбина Куртија – док забрањује Србима да учествују на изборима и референдуму, истовремено дугим цевима, пушкама и насиљем покушава да споведе своје изборе на северу покрајине", наглашава Петковић.

Указује и да је очигледна "Куртијева намера да насиљем и оружјем преотме четири српске општине на северу Косова и Метохије и у њима на нелегалним и нелегитимним изборима инсталира албанске представнике".

"Позивамо Србе да остану мирни и не наседају на провокације чији је једини циљ изазивање сукоба и кризе на северу Косова и Метохије, јер све што наш народ жели јесте поштовање права и споразума, права на останак и опстанак на својим вековним огњиштима", закључује Петковић.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво