Дачић са иранским шефом дипломатије Абдолахијаном: Србија захвална због става Ирана о КиМ

Министар спољних послова и први потпредседник Владе Ивица Дачић састао се са иранским шефом дипломатије Хосеином Амиром Абдолахијаном који је у посети Београду. Дачић је навео да су билатерални односи Србије и Ирана на високом нивоу, истакавши да је Србија захвална Ирану што није признао самопроглашену независност Kосова. Абдолахијан је истакао да се нада "да ћемо бити сведоци званичне посете председника Вучића Техерану".

Дачић је, после састанка Абдолахијаном у Министарству спољних послова, истакао да се Иран принципијелно понаша и када су у питању међународне организације и да није гласао за пријем Kосова, без обзира на, како је казао, све притиске које је Иран имао.

Додао је да је Србија чврсто опредељена за сарадњу са Ираном и да ће две земље у наредном периоду сагледати у ком све облику могу да развијају сарадњу.

Истакао је да је спољнотрговинска размена достигла 55 милиона долара у последњих неколико месеци и додао да ће се радити на развоју те и свих других видова сарадње, као што је сарадња у области енергетике, просвете, науке и културе.

Дачић је навео да је додељено 18 стипендија за заинтересоване из Ирана за студирање у Србији.

Kако је нагласио Србија и Иран обележавају 85 година од успостављања дипломатских односа што указује на дугогодишњу традицију у сарадњи две државе.

"Билатерални односи Србије и Ирана су на веома високом нивоу", рекао је српски шеф дипломатије.

Дачић је истакао да је Србија забринута због дешавања у Ирану, али да се не меша у унутрашња питања других држава. 

"Желимо да се проблеми реше у интересу иранског народа и државе", рекао је Дачић.
Додао је да је Иран пријатељ Србије и да ће Србија у складу са тим бити принципијелно на њиховој страни.

Абдолахијан: Србија и Иран имају добру билатералну сарадњу 

Министар иностраних послова Ирана Хосеин Амир Абдолахијан изјавио је данас да је пренео поздраве иранског председника Ебрахима Раисија председнику Србије Александру Вучићу, као и да је упутио званичан позив да српски председник посети Иран.

"Надам се да ћемо бити сведоци званичне посете председника Вучића Техерану", рекао је Абдолахијан после састанка са српским колегом Ивицом Дачићем у Министартсву иностраних послова.

Додао је да две земље имају добру билатралну, политичку, али сарадњу на пољу парламентарних односа и пренео да је са Дачићем разговарао о широком спектру сарадње између две земље, наглашавајући да Иран Србију види као источну земљу на западу, али и западану земљу на истоку.

Ирански министар спољних послова узразио је задовољство што је, како је казао , трговинска размена повећана за 50 одсто у последњих годину дана.

Нагласио је да Исламска Република Иран подржава поштовање територијалног интегритета свих земаља и Србије због чега инсистира на очувању тог интегритета и националних интерса Србије.

"Подржавамо све мере које Србија предузима у том правцу", рекао је Абдолахијан.

Говорећи о ситуацији у Ирану, казао је та земља била суочена са мешањем страног фактора у унутрашња питања и да је ирански народ изашао уздигнуте главе из хибридног и вишеслојног рата.

"За нас је било јасно да САД и неке западне земље трагају за изазивањем немира у Ирану", рекао је Абдолахијан.

Додао је да Иран неће дозволити ниједној страни да изазове терор у тој земљи, преневши да је разговарао са шефом дипломатије ЕУ Жозефом Борељом о укидању санкција Ирану и пренео да му је рекао да је Иран прихватио договор који је у интересу иранског народа.

Абдолахијан је казао и да је разговарао и са неколико министара спољних послова неких европских земаља, не прецизирајући о којим је земљама реч и да им је пренео да би све стране требало да се врате на поштовање својих обавеза.

Ирански министар је истако да је Иран нема ограничења за проширење односа са Србијом и да је спреман да кроз серију докумената приступи и сарадњи у области енергетике уколико од Србије добије захтев о томе.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво