Читај ми!

Курти само понавља: Ништа од ЗСО; Канцеларија за КиM: Он жели сукобе и немире

Премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти понавља да је за њега неприхватљио формирање Заједнице српских општина. Опозиција у Приштини од председнице, премијера и председника парламента захтева да почну разговоре са Србима о повратку у институције. Уместо разговора за решавање отворених питања, Курти жели сукобе и немире поручују из Канцеларији за Косово и Метохију.

О француско-немачком предлогу за нормализацију односа Београда и Приштине, каже премијер привремених приштинских институција, Аљбин Курти, може да се разговара. У парламенту , додаје, тај документ није прихваћен ни дозвољен. Мада му се, наглашава, у њему и не свиђа све.

"Има много тога о чему треба да се разговара, али оно што никада нисам прихватио током овог процеса са Србијом од 33 споразума донета у Бриселу током деценије, јесте Заједница општина са српском већином", истиче Курти.

Са друге стране, каже, од било ког предлога убудуће, "ништа друго није важно као ЗСО са српском већином".

Како оцењује, "таква двострука селекција" није му прихватљива.

Куртију су приоритет тензије, узвраћа Канцеларија за Косово и Метохију јер, како кажу, посвећено крши све договорено под окриљем Европске уније.

"Није Бриселски споразум шведски сто са кога Курти може да узме шта му одговара, већ је неопходно да потписане споразуме мора да поштују, а сам темељ тог документа је управо Заједница српских општина. На то се Приштина обавезала и током последње рунде преговора у Бриселу, прихватајући да сви претходни споразуми морају да буду имплементирани", наглашава се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Гренел: Курти Американцима није од користи

Колико се одмакло у примени договореног пратио је и Ричард Гренел, некадашњи специјални изасланик Доналда Трампа за дијалог. После готово две године од када није на тој дужности, уз одговарајућу дистанцу, за Аљбина Куртија каже да није од користи.

Одбио је сваку идеју коју су му Американци понудили. Сада одбија и идеје које нуде Европљани. Чак и Бајденова администрација мора да га критикује. И ја мислим да он не служи народу. Не помаже у овој ситуацији. Недостаје нам Тачи ових дана, сматра Гренел.

На питање одакле Курти црпи политичку моћ, неодређен, али недвосмилен у томе како Вашингтон види Куртијеву спремност на сарадњу.

"Он само говори 'не', он је 'господин Не'. Ако се вратите идејама Била Клинтона или Барака Обаме, одбија све идеје које су Американци понудили. Амерички систем то види. Коначно у Америци долазимо до закључка, и то обе стране, да Курти Американцима није од користи", каже некадашњи изасланик Доналда Трампа.

После повратка главних преговарача из Брисела где се тражило решење за регистарске таблице, из седишта Уније о очекивањима шта даље, недавно су поручили да очекују враћање косовских Срба у институције. Исто, додали су, важи и за формирање Заједнице српских општина.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво