Брнабић: Србија треба да покрене иницијативу за чланство у ОЕЦД-у

Нема много земаља које су напредовале у домену дигитализације, попут Србије, због чега би наша земља требало да покрене иницијативу за чланство у Организацији за економску сарадњу и развој (ОЕЦД), како би постала видљивија на тржишту и привлачнија за стране инвестиције, поручила је у Паризу премијерка Србије Ана Брнабић.

Брнабић је новинарима пренела да је са генералним секретаром ОЕЦД-а Матијасом Kороманом јутрос у Паризу разговарала на ту тему – када би Србија могла да покрене иницијативу за чланство у тој организацији.

"То је тема о којој ћу разговарати и са председником Александром Вучићем и са министром финансија Синишом Малим. Мислим да треба да покренемо процедуру да постанемо чланица ОЕЦД-а", поручила је премијерка.

Истакла је да је ОЕЦД препознала колико је Србија напредовала у домену дигитализације и иновација, и подсетила да је за време ковида 19 управо ОЕЦД прогласила Србију за једну од пет најиновативнијих земаља, која је употребила технологију да олакша својим грађанима живот током пандемије.

Србија је пре два месеца постала и део њигове групе за електронску управу, а прошле недеље и пуноправна чланица иницијативе за Глобално партнерство за вештачку инелигенцију, додала је премијерка Брнабић.

"Србија је само једна од 29 земаља на свету које су постигле стандарде да буду део Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију", казала је Брнабић.

Истакла је да то све говори о визији Србије за динамичнији еконски развој и повратак младих у земљу.

Додала је да све то директно утиче на привлачност Србије за стране директне инвестиције, промоцију и развој малих и средњих предузећа.

Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) је јединствен форум на којем владе 37 демократија са тржишном економијом сарађују на развоју стандарда политике за промовисање одрживог економског раста.

"РАТП ће својом експертизом помоћи да на најбољи начин управљамо метро системом"

Брнабићева је навела да ће београдским метроом управљати француска компанија "РАТП", која већ 120 година управља јавним транспортом у Паризу и најавила да ће уговори о сарадњи бити потписани до краја године.

"То је компанија која неће градити метро, већ ће нам својом експертизом помоћи како да на најбољи начин управљамо својим метро системом", појаснила је Брнабић, у изјави новинарима у Паризу, након састанка са представницима компаније.

Најавила је и да до краја године Србија треба да потпише уговор о сарадњи са компанијом, како би затим почели са реализацијом послова.

Подсетила је да су у новембру 2021. почели припремни радови за метро, и да се наставља са свим радовима на првој линији.

"Важно је да одмах кренемо са РАТП да радимо на томе како ће метро да функционише", рекла је Брнабић.

Додала је да ће Београд добити најмодернији метро без возача и да је компанија РАТП већ присутна у Београду, где одржава састанке са градским властима и ресорним министрима.

Истакла је да је на састанку са представницима компаније данас разговарала и о томе како функционише метро у Паризу, јер је добро чути туђе мишљење и имплементирати добре идеје. 

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се