Читај ми!

Рама: Верујем да ће до међународног признања Косова доћи "пре него касније"

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да верује "да ће доћи до потпуног међународног признања Косова и да ће бити заступљено на свакој инстанци целокупне, опште организације света".

На заједничкој седници посланика из Приштине и албанске скупштине, поводом обележавања 110. годишњице независности Албаније, Еди Рама је рекао да "верује да ће до коначног признања доћи пре него касније".

"Косово неће чекати, онолико дуго колико је чекао да прогласило своју независност, да коначно буде међународно признато и да буде присутно у свакој инстанци целокупне опште организације света у којој ми уживо", рекао је Рама у Тирани.

У тренутку када је за говорницу изашао албански премијер, посланици опозиционе Демократске партије који подржавају Саљија Беришу, напустили су скупштинску салу.

Пре Раме, посланицима се обратио премијер у Приштини Аљбин Курти, рекавши да би требало чешће да буду заједно, "да се мешају у питања једни других, али да не сметају".

"Наш простор, култура и привреда нису феуди који некоме припадају, али сви морамо да ставимо камен у овај дворац. Требало би да будемо чешће заједно, не само на прославама. Морамо да делимо идеје једни са другима и да прихватамо критике једни од других, тако да радимо једни са другима", рекао је Курти, а преносе медији на албанском.

Председник скупштине у Приштини Глаук Коњуфца оптужио је Београд да се бори против Албанаца изнутра и споља, тврдећи да "што су Косово и Албанија ближе, то је лакше заштитити интересе нације".

"Дан 28. новембар припада Албанији колико и Косову, дакле припада свим Албанцима. Када смо били потлачени и живели под југословенским терором, наш непобедиви народ је у животу одржавала љубав према својој земљи, нацији и албанском језику. Пут је био дуг и нимало лак. Два догађаја су била важна, долазак демократије у Албанију и ослобођење Косова неколико година касније", рекао је Коњуфца.

Додао је да их је искуство научило да размишљају о изазовима с којима се суочавамо.

"Данашњи свет је мање безбедан него јуче као резултат руског напада на Украјину. Једина држава која је повезана са Русијом је Србија, она се бори против нас изнутра и споља, не бирајући средства, од дипломатије до финансирања која су везана за криминал. Што су Албанија и Косово ближе једно другом, лакше је заштитити виталне интересе нашег народа", навео је Коњуфца.

Председница Скупштине Албаније Љиндита Никола сматра да "Албанија и Косово као две политичке етничке групе Албанаца на Балкану и са тежњом ка европским интеграцијама морају да деле одговорност како би се опредметила воља Албанаца, да се државне границе између две земље, али и са суседним државама трансформишу у формалне границе".

Поводом Дана заставе Албаније, институције у Приштини прогласиле су 28. новембар нерадним даном.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво