Читај ми!

Ескобар: Очекујем договор Београда и Приштине наредних дана

Заменик помоћника америчког државног секретара и Специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ексобар каже да се нада да ће Београд и Приштина постићи договор у наредним данима како би се стишале напетости на северу КиМ, уз подршку специјалног представника ЕУ. Ескобар је нагласио да САД активно подржавају те напоре.

Габријел Ескобар је у разговору за Танјуг позвао обе стране да покажу максималну флексибилност и постигну споразум у наредним данима, а уочи уочи истека рока 21. новембра после чега су приштинске власти најавиле да ће кажњавати власнике возила са српским ознакама који нису пререгистровали таблице, како би смирили ситуацију.

"Тада би стране требало да удвоструче своје обавезе према дијалогу, укључујући и спровођење већ потписаних споразума, што значи и почетак преговора о оснивању Заједнице српских општина", рекао је Ескобар.

На питање како види решење укупне ситуације на северу КиМ, да ли верује да се може постићи компромис с обзиром на то да је захтев Српске листе која се повукла из свих косовских институција био поштовање Бриселског споразума, пре свега формирање Заједнице српски општина, Ескобар каже да су САД сагласне са Европском унијом да су недавни догађаји забрињавајући.

"Повлачење косовских Срба из косовских институција није решење за тренутне спорове и има потенцијал да додатно ескалира тензије на терену. Све стране морају предузети кораке да смање тензије и осигурају мир и стабилност. Акције и реторика који повећавају могућност насиља стављају у непотребну опасност невине животе и животе међународних мировних снага на терену", каже Ескобар.

Када је реч о оснивању Заједнице српских општина Ескобар каже:

"Скупштина Косова је ратификовала Бриселски споразум, а Уставни суд је одлучио да је потребно успоставити ЗСО, што формирање чини обавезујућом законском обавезом за Косово".

На питање да ли постоје дипломатске активности САД по том питању Ескобар наводи да постоји "пуно партнерство са колегама из ЕУ".

"Потпуно смо ангажовани кроз активности Квинте. Пошто су европске интеграције тежња обе земље, овај процес би, наравно, требало да води ЕУ. Сједињене Државе су блиско ангажоване са ЕУ, обема странама и европским партнерима у пуној подршци овом процесу. Политички, финансијски, кроз изградњу капацитета, и кроз сваки други механизам који морамо да обезбедимо коначни резултат ствара дугорочну стабилност за регион. Сједињене Државе су се активно ангажовале у подршци напорима ЕУ да управља тренутном ситуацијом", наводи Ескобар.

На питање о француско - немачком предлогу за решење косовског питања Ескобар каже да се о детаљима предлога расправља у контексту дијалога ЕУ.

"Ми то снажно подржавамо. Претпостављам да ће након разговора између две владе почети веће ангажовање са јавношћу", наводи Ескобар.

Додаје да је напредак ка нормализацији односа Београда и Приштине кроз дијалог уз посредовање ЕУ и даље веома важан за регионалну и за европску стабилност у време рата у Украјини.

На питање да ли планира скори долазак у Београд и Приштину Ескобар каже да у овом тренутку нема планираних путовања.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво