Читај ми!

У скупштини у Приштини нових десет српских посланика; Српска листа: Спречено остварење Куртијевог плана

Посланици Српске листе који су пре десетак дана поднели оставке, замењени су данас новим посланицима, међу којима је већина са исте листе, а један из Грађанске иницијативе СПО. Како наводи Српска листа, девет посланика те листе технички је верификовало мандате и на тај начин их задржало у сигурним рукама, и одмах напустило седницу скупштине. Наглашавају и да ова "стратешка и политичка одлука неће ни на који начин зауставити процес напуштања косовских институција на северу Косова и Метохије".

Нови посланици су: Милан Костић, Зоран Максимовић, Оливера Здравковић, Милан Јоксимовић, Ксенија Божовић, Радош Михајловић, Ненад Раденковић, Светислав Јокић, Биљана Максић и Цветко Вељковић.

На конференцији за новинаре Милан Јоксимовић, један од нових посланика, рекао је да су српски посланици само технички верификовали мандате, како мандати у скупштини који припадају Србима не би доспели у руке Аљбина Куртија.

"Због нових сазнања до којих смо дошли, о опасном и антисрпском плану Аљбина Куртија да, уз помоћ њему лојалних квази-Срба, у скупштини покрене поступак новог устава с циљем укидања загарантованих права нашем народу на Косову и Метохији, само смо технички верификовали мандате", рекао је Јоксимовић.

Један од нових посланика Јоксимовић нагласио је да је "једини циљ тог потеза да наши мандати не доспеју у руке Куртија и његових колаборациониста који српском народу на КиМ не желе ништа добро". 

Поред девет представника Српске листе, међу српским посланицима је и Цветко Вељковић из Штрпца, на последњим изборима је наступио као кандидат ГИ СПО.

Пошто су положили заклетву, свих десет српских посланика напустило је седницу. 

У скупштини су заменили Игора Симића, Славка Симића, Миљану Николић, Зорана Мојсиловића, Верицу Ћеранић, Бранислава Николића, Милоша Перовића, Љубинка Караџића, Јасмину Дедић и Драгану Антонијевић.

Они су почетком прошле недеље вратили своје мандате скупштини, солидаришући се са Србима на северу КиМ, који су одлучили да напусте све косовске институције збг суспензије командира полиције региона север Ненада Ђурића, одлуке о пререгистрацији возила и неформирања ЗСО.

Српска листа: Спречено остварење Куртијевог плана

Девет посланика Српске листе технички је верификовало мандате, на тај начин их задржало у сигурним рукама, и одмах напустило седницу скупштине, саопштила је Српска листа. 

"Данашњом стратешком одлуком је најдиректније спречено да се оствари план Аљбина Куртија и њему подобних Срба да се измене устав и закони којима се гарантују права српског народа на Косову и Метохији. Намера Куртија и Раде Трајковић, али и осталих попут ње, била је изгласавање измена устава које би водиле укидању српских општина, отимању имовине од Српске православне цркве, укидање српског језика, права на заступљеност у институцијама", наводи се у саопштењу.

"Наглашавамо да ова стратешка и политичка одлука неће ни на који начин зауставити процес напуштања косовских институција на северу Косова и Метохије којим се гасе све косовске институције на тој територији, а као одговор на кршење Бриселског споразума, малтретирање српског народа и гажење свих људских права", истиче се у саопштењу.

"Желимо да нагласимо да је наш циљ да се заштити наш народ, мир и сигурност, али и не дозволи Куртију и Ради Трајковић да кроје капу српском народу и одлучују о нашим животима", закључује Српска листа. 

Српска листа саопштила је 15. новембра да неће учествовати на изборима које је Приштина расписала за градоначелнике четири општине на северу Косова и Метохије. 

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Омани расписала је за 18. децембар, ванредне изборе за председнике општина Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавић и Звечан. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво