Читај ми!

Вучић: Реакције Приштине говоре да су планирали сукобе, збринућемо све који су поднели оставке

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да реакције Приштине говоре да су све време планирали и желели инциденте и сукобе на северу КиМ, као и понижење српског народа. Најавио је да ће одликовани полицајаци са Косова и Метохије, Ненад Ђурић и Александар Филиповић, радити у државним органима Србије као и да ће се држава побринути и за све људе који су се повукли из косовских институција.

На питање новинара како коментарише то што је Курти најавио замену за Србе који су поднели оставке и расписивање избора у четири српске општине на северу КиМ, Александар Вучић је поручио да они могу да мењају кога хоће и доводе одакле хоће неког, али да не могу да промене ни одликоване Ненада Ђурића нити Александра Филиповића, као ни још 300 или 400 часних полицајаца.

"Не могу да промене ни још толико или нешто мање судија и тужилаца и административног особља, који знају где живе, у којој земљи живе и знају којем народу припадају. Припадност народу је припадност једној великој породици, најтеже је живети без свога народа или посветити живит против свог народа. Има и таквих, али њих је мало. Срећом наши људи на КиМ су посветили очувању свог народа и опстанку своје државе, а њихова је држава само једна, а то је Србија", нагласио је Вучић.

На ту тему ће, рекао је , несто више говорити за викенд.

"У Паризу ћу се састати са Борељом и Лајчаком и верујем са председником Макроном, видећемо какви ће још сусрети у Паризу бити, и са министром спољих послова Холандије и мађарском председницом, пошто се тамо одржава Форум за мир", навео је Вучић.

Подсетио је да је отказао посету Египту и додао да је о отказао и посету Катару и да не може да иде на отварање фудбалског првенства нити да прати утакмице наше репрезентације због ситуације у земљи.

"Али, на ово морам да идем да разговарамо о ситуацији на КиМ и да видимо шта је то што можемо да урадимо како бисмо умирили тензије. Не могу да одговарам на све што ти људи раде (Приштина), али њихове реакције и после свега говоре да су уствари све планирали и желели инциденте и сукобе и понижење српског народа, не одустају од противправне пререгистрације возила", рекао је Вучић.

"Не пада им напамет да учествују у раду на формирању Заједнице српских општина. Сада је сасвим огољено и јасно свакоме да то што је постојало од институција, јесте захваљујући чињеници да ми поштујемо своју реч и потпис. А, данас чак и када највеће силе, па макар и само формално позивају њих да испуне своје обавезе из онога што су прихватили и потписали, они ће да причају све бесмислене приче овога света, али на тај позив неће одговорити. Пошто је њихов једини циљ био да се изазову сукоби и унесе нестабилност и ништа друго", истакао је Вучић. 

"Побринућемо се за све који су се повукли из косовских институција"

Председник Србије додао је и да ће одликовани полицајаци са Косова и Метохије, Ненад Ђурић и Александар Филиповић, радити у државним органима Србије и нагласио да ће се држава побринути и за око 3.500 људи колико их се повукло из косовских институција.

"Њихова будућност (Ђурића и Филиповића) је одлична. Радиће у државним органима Србије, свакако неће имати нижа примања, напротив. Радиће свој посао, за своју земљу, свој народ. Млади су, још много важних задатака је пред њима. Неће бити пензионисани, неће бити на улици. Нико неће бити на улици, између 3.000 и 3.500 људи, побринућемо се за све. Можемо да каснимо дан, два три, али нећемо дуже од месец дана", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање каква је будућност полицајаца Ђурића и Филиповића.

Он је додао да Србија брине о свом народу, својим људима.

"Посебно знам кроз шта су ти људи прошли, и десетине њихових колега. За разлику од многих, они знају да сам свестан кроз шта се пролази. Знају да сам одлично упознат како живе, кроз шта пролазе. То 99 одсто људи у Србији не зна, нити може да зна, али срећан сам што те људе познајем. Видим колико су чвсти, тврди и са колико озбиљности прилазе свом послу", додао је председник Србије.

Вучић је Ђурићу уручио Орден заслуга за одбрану и безбедност првог степена који се додељује за натпросечно, узорно и часно извршавање дужности и задатака у областима одбране и безбедности.

Капетану Филиповићу, председник Србије уручио је златну медаљу за храброст "Милош Обилић", која се додељује за дела у којима је до изражаја дошла лична храброст.

"Постоје потврде о плану атентата на мене"

Председник Србије Александар Вучић у разговору са новинарима рекао је да постоје потврде о планираном нападу на њега као и да службе знају ко је све требало да учествује у извршењу тог напада, те најавио да ће се о томе појавити нови подаци.

Вучић је ово изјавио одговарајући на новинарскуу констатацију да се јучерашњим сведочењем окривљеног сведока Срђана Лалића на суђењу криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића, остварило све што су наше службе безбедности причале о планирању атентата на њега".

Он је уз то нагласио да службе Републике Србије нису могле да измишљају оперативне податке, као и да постоје нови подаци о планираним акцијама.

"Појавиће се нови подаци, ми сад имамо нове пакете скинуте са телефона. Они почињу да говоре и о убиству или нападу на мене. Сада имамо потврде и знамо све о томе ко је у тим причама учествовао и ко је требало да учествује у извршењу и у првом и у каснијим покушајима," рекао је Вучић.

Додаје да то "и није била превелика тајна".

"Ја сам се тај дан (на отварању споменика Стефану Немањи) окренуо према Вулину и рекао сам му 'шта ти је што се ти тресеш', у шали наравно и мирно сам прошао и мирно се вратио. Нисам хтео ни панцир да носим јер сам рекао да никада у својој земљи нећу панцир да носим", рекао је Вучић.

Нагласио је да се не боји да се "прошета кроз свој народ".

"Мафију побеђујемо, главу смо јој добрим делом одсекли, али има још много проблема са којима се суочавамо и које морамо да решимо у наредном периоду", истакао је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво