Читај ми!

Српски полицајци неће да учествују у акцији на северу КиМ, Курти послао патроле из Приштине

Директор Регионалне дирекције полиције за регион Север Ненад Ђурић изјавио је да су из Генералне дирекције полиције у Приштини на север Косова и Метохије послате патроле саобраћајне полиције из Приштине како би вршиле притисак на српске полицајце да изричу опомене возачима са КМ таблицама.

Патроле из Приштине су послате без знања и одобрења регионалног директора полиције Север.

"Овим поступција директно се ниподаштава и маргинализује улога наше регионалне дирекције која је овде превасходно да штити и служи народу који живи и ради на северу Косова, без обзира на националну и верску припадност. Залажемо се за пуно поштовање Бриселског споразума према коме су јасно утврђене наше надлежности", рекао је директор Регионалне дирекције полиције за регион Север Ненад Ђурић Ђурић. 

Ђурић је рекао да је одлуке владе у Приштини о пререгистрацији возила послата на извршење и регионалној дирекцији Север и нагласио да су у претходном  пероду ставили до знања Генералној дирекцији полиције у Приштини и свим релеватним међународним чинициома политике и безбедности на Косову, да полицајци из региона Север ту одлуку не могу да спроводе јер је политичка и упорена превасходно против српске заједнице којој и сами припадају и деле  забринутост поводом свих једностраних акција.

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио након састанка са полицијским представницма регионалне дирекције Север да Српска листа пружа пуну подршку часним полицајцима  из регионалне дирекције север који су одбили да "својим комшијама, браћи сестрама, лекарима професорима уручују опомене због легалних таблица које поседују, а које издају званични органи Србије".

Према његовим речима више је него јасно да је слање полицијских патрола из Приштине у општинама на северу КиМ пре свега са циљем даље дестабилизације прилика на овим просторима како би се наш народ пре свега застрашио али и испровоцирао. 

"Поновићу оно што смо пре неколико дана јасно поручили - изрицање прве казне новчане било коме од наших грађана зато што поседује регистарске ознаке органа републике Србије на овим просторима биће повод за оштар одговор и снажан отпор свим демократским средствима. Шта ће се из тога даље изродити ми не можемо да предвидимо у овом тренутку али оно што знам да ћемо бити јединствени, сложни и још једном показати одлучност да останемо и опстанемо на својим вековним огњиштима", рекао је Симић.

Градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић је у име градоначелника четири општине на северу Косова захвалио командирима станица и поручио да потпуно подржавају и разумеју српске полицајце који не желе да уручују опомене. 

Такође, како је навео, српски народ је забринут због присуства полицијаца из Приштине и из других делова Косова на северу. 

"Срби на КиМ месецима трпе терор Приштине, отимају нам земљу, на нашим кућним праговима зидају нове базе које постају војне базе, припадници специјалних јединица узнемиравају и малтретирају наше суграђане и наше породице и децу. Захтевамо пуно поштовање Бриселског споразума и да се припадници саобраћајних патрола из Приштине хитно повуку са севера КиМ јер не постоји ниједан разлог нити основ за њихов присуство овде", навео је Радојевић.

Петковић: Грубо кршење споразума

Присуство патрола албанске саобраћајне полиције представља најгрубље кршење Бриселског споразума и нови потез који у циљу подизања тензија повлачи власт у Приштини, оценио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

"Нема сумње да је Аљбин Курти своје патроле послао на север КиМ с циљем да изазове нову кризу, јер је нервозан што му је пропао план да Србе подјарми и натера да се одрекну својих КМ таблица. О томе сведочи не само минорни број пререгистрованих возила, већ и одлука наших полицајаца из Регионалног полицијског директората Север да својим суграђанима не издају никакве опомене, јер они нису формирани да би испуњавали политичке наредбе из Приштине, већ да чувају ред и мир", навео је Петковић.

Он истиче да у потпуности разумемо и подржавамо донете закључке са данашњег састанка институционалних представника Срба на северу покрајине, Регионалног полицијског директората Север, четири градоначелника са севера и Српске листе, који су јединствено изнели јасан став по питању нелегалних одлука Приштине у вези са процесом тзв. пререгистрације.

"Зато пуна подршка изнетом ставу да полиција на северу није ту да би кажњавала без икаквог основа Србе и спречавала слободу кретања", наводи Петковић у саопштењу.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво