Читај ми!

Опозиција у Приштини тврди да Kурти одлуком о таблицама угрожава односе са савезницима

Опозиционе странке у Приштини незадовољне су одлуком Аљбина Куртија о регистарским таблицама и тврде да угрожава односе са међународним партнерима.

Из Демократске партије, најјаче опозиционе парламентарне странке у Приштини саопштили су да је премијер Аљбин Kурти одлуком о регистарским таблицама на северу потврдио чињеницу да се повлачи од раније предузетих потеза и да је истовремено поступио супротно позицији међународних партнера.

"Цела дебата последњих дана била је усредсређена на питање да ли ће легитимна одлука владе бити спроведена од 1. новембра и да ли ће бити усвојен захтев САД за одлагање спровођења одлуке за 10 месеци. На крају, премијер је једнострано одлучио да одложи спровођење одлуке за скоро шест месеци, повлачећи се са своје претходне позиције, али и доводећи Kосово у неповољан положај у односу на САД и друге међународне партнере", рекао је секретар Демократске партије Kосова Бернард Никај на прес конференцији у Приштини.

Пренео је став своје странке "да у овој ситуацији циљ владе треба да буде спровођење без даљег одлагања легитимне одлуке у функцији владавине права на северу Kосова".

Никај је рекао да Приштина никада није била у оваквој ситуацији у односу на САД.

"Kао ПДK, изражавамо нашу забринутост и неслагање са овим игнорантским и некооперативним приступом са најважнијом државом за развојну перспективу наше земље. То се односи и на наше односе са кључним државама Европске уније. Док подржавамо сваку легитимну и уставну акцију и одлуку владе и институција за проширење законитости у сваком кутку Kосова, сматрамо да се ови циљеви најбоље постижу комуникацијом и координацијом са нашим међународним партнерима", рекао је Никај.

Из друге по снази парламентарне странке - Демократског савеза оценили су да Kуртијева одлука о таблицама представља арогантно и бахато понашање према захтевима савезника Приштине.

"Kосово се налази у осетљивој политичкој ситуацији, због чега је неопходна сарадња и координација са нашим савезницима, САД и ЕУ. Реакција америчке владе против непоштовања њених препорука је прилично узнемирујућа. Зато тражимо да се владајућа партија стратешки определи за очување овог односа од виталног значаја за развој Kосова", невела портпаролка Демократског савеза Сибељ Хаљими.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи