Читај ми!

Дачић за РТС: Чека нас тежак дипломатски ход, а да останемо на правом путу

Ивица Дачић после избора за министра спољних послова каже да му је ова функција као да се вратио кући. Сада нема много разлике између спољне и унутрашње политике, свака спољна тема је и унутрашња, истакао је Дачић који је додао да морамо да имамо тежак дипломатски ход, а да останемо на правом путу.

Спољнополитички курс Србије на мети је притисака свих светских сила откако је почео рат у Украјини. Који су изазови пред државом, какви ће бити одговори Београда на условљавања и уцене?

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а да је говорио да се човек бори да оствари оно што је пројектовао као циљ, некоме функција ништа не може да донесе, а неком и неке функције које нису толико важне донесу простора за политичко деловање.

"Мени је ова функција као да сам се вратио кући, све људе познајем који раде у Министарству спољник послова. Сада нема много разлике између спољне и унутрашње политике, свака спољна тема је и унутрашња", истакао је Дачић.

Говорећи о таблицама и потезима Приштине, Дачић каже да је све питање колико је неко са Запада решен да то што вербално запрети и санкционише.

"Приштина не осећа страх зато нема напретка у дијалогу, тиме се отварају врата за једностране кораке. Ово са таблицама је само једна од једностраних одлука - прогласили су једнострано независност, формирали војску једнострано, не примењују Бриселски споразум једнострано", подсећа шеф дипломатије.

Према његовим речима, они желе да иду логиком, ако ова мера прође онда би то значило да су Срби признали мере независне државе, то су све ствари које Приштина ради већ десет година, њима сада и таблице сметају.

Још један изазов је пред Београдом наредних дана, када је реч о јужној покрајини. Ирска би могла да покрене процедуру за пријем Косова у Савет Европе. За пријем је потребна двотрећинска већина и за Београд је ситуација неповољна.

Дачић је јуче разговарао са  амбасадорком Србије у СЕ Александром Ђуровић.

"Ми најлошије стојимо у Европи када је реч о државама које подржавају независност Косова, могуће је да дође до изгласавања ове одлуке. Процедура је доста компликована, и та процедура није отпочела. Председавајући има право да покрене одређена питања, Ирска је председавајућа још ове недеље. Наш циљ је да се то не покреће. Никада се о пријему није доносила одлука прегласавањем, ово би био тај случај", објаснио је Дачић.

Истиче да се Србија неће предати и да ће се борити до краја и упитао је шта би се десило када би други региони у Европи поднели захтев за пријем у Савет Европе.

У овом тренутку мање од 90 држава признаје независност Косова

"Кад подвучете црту бројке нам не иду на руку у Европи, али нам иду на руку у свету. Неке од земаља не знају какав им је став о овом питању. Од 193 државе у свету, 83 гласа је највише на шта Косово може да рачуна, а њима је у УН потребно 97", каже Дачић, али и додаје да ово суштински неће решити проблем.

Напоменуо је да је Вучићу поручено да они не могу да нас прегласају у УН, али да се ми сами сложимо да Косово уђе у ту организацију.

"Овде се не трага за политичким решењем, овде се трага само како ће Србија да прогута. Једна је тема када причамо о територијалном интегритету у свету, а друго када морамо све да гледамо кроз наш територијални интегритет", рекао је шеф дипломатије.

Министар каже да су у претходном периоду СНС и СПС градили политичку стабилност у Србији и истакао да се увек мора водити рачуна о интересима Србије.

"Морамо да имамо тежак дипломатски ход, а да останемо на правом путу. Влада води политику и унутрашњу и спољну", истакао је Дачић.

Говорећи о евентуалном увођењу санкција Москви, каже да то мора да има предпитање да ли ће Запад пружити руку Србији за поштовање њеног територијалног интегритета.

"Шта ако РС тражи пријем у Савет Европе. Сви се сложимо око Украјине. Уведите санкције Русији, а онда ми ћемо примити Косово у СЕ, каква је та порука, она није адекватна", истакао је Дачић и каже да је више пута поставио питање шта нам нудите, шта је политички пакет који нам нудите.

Подсетио је да је председник Вучић рекао да нам нису дали шансу да дискутујемо о политичком решењу, само је питање како да се "Србија анестезира да лакше прогута независност".

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво