Читај ми!

Пет дана до истека рока који је Приштина одредила за промену таблица, Србима позив стиже и СМС-ом

Рок за пререгистрацију возила на Косову и Метохији, са КМ на РКС таблице, истиче за пет дана и, како каже Аљбин Курти, неће бити продужен. Иако су се претходних дана из међународне заједнице чули позиви да се рок продужи за 10 месеци, председник Србије каже да се, ако до тога не дође, не може очекивати реакција Квинте. Поручује Србима у јужној покрајини да ће држава бити уз њих. А они кажу да немају намеру да се повинују ултиматумима Приштине.

Најаве и једних и других значе могућност враћања на дане крајем јула, односно на време пораста тензија и на опасност да могу да ескалирају у сукоб на северу Косова и Метохије.

Након јучерашње најаве Аљбина Куртија да неће да одложи рок за пререгистрацију, овакав исход је врло могућ, ако не уследи снажна међународна активност и притисак на власти у Приштини да одлуку промене у последњем моменту.

Премијер у Приштини је одлуку о одлагању рока за пререгистрацију и личне карте већ доносио, и то у последњем моменту 31. јула пред поноћ, тако да не треба одбацити могућност да то учини и овога пута. Али све зависи од тога колико ће међународни притисак бити јак.

До сада, међународни представници, пре свих амерички и они из Европске уније, били су више него јасни да треба померити рок за пререгистрацију за 10 месеци и дати шансу кампањи, да људи разумеју шта могу да раде.

Апели, предлози и савети за сада нису уродили плодом, па остаје да се види да ли ишта може да се уради у наредних пет дана.

Недељу дана уназад у Приштини су боравили амерички изасланик Габријел Ескобар, посредник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак, изасланик Велике Британије Стјуарт Пич, те известилац у Европском парламенту за Косово Виола Фон Крамон.

Заједничка поруку свих њих је да пререгистрацију возила треба одложити и дати шансу дијалогу. Порука Габријела Ескобара је да је пожељно да у Приштини прихватају предлоге западних савезника и дада се фокусирају на крупније проблеме у односима Београда и Приштине.

Исто тражи и Европска унија, чак и критички опредељени Албанци на КиМ. Они иду и даље и кажу да је могући наводни уплив Русије у односе на Западном Балкану и стварање полигона за нове сукобе у Европи, а да за повод могу да послуже и регистарске ознаке.

Косовска полиција: За два месеца 18 пререгистрованих возила 

Таблице са акронимима градова на Косову које издаје МУП Србије у функцији су на северу Косова уназад 22 године. Срби јужно од Ибра су своја возила са таквим таблицама пререгистровали пре десетак година.

До пре неку годину користили су статусно неутралне таблице, а када су и оне укинуте, преузели су РКС таблице искључиво због безбедности, јер живе у албанском окружењу и лако се идентификују са другим таблицама.

Срби на северу су у другачијој ситуацији и неће да се одрекну свог идентитета. Према подацима полиције у Приштини, 18 власника је пререгистровало своје аутомобиле у протекла два месеца.

Позиви СМС-ом за пререгистрацију

Била је велика кампања, много позива - како од стране Аљбина Куртија, тако од његових заменика, и то искључиво на српском језику.

Пет дана пре истека двомесечног рока за пререгистрацију, појединим српским корисницима мобилне телефоније стижу СМС-ови са позивом да пререгиструју своја возила.

Поставља се питање како је полиција дошла до бројева телефона српских власника. У овом случају очекује се реаговање надлежних институција за заштиту права грађана.

Према информацијама којима располажемо, на северу је тренутно мирно. Снаге специјалне граничне полиције су распоређене на северу већ неколико месеци, а уз решеност Срба да не пререгиструју своја возила, ствара се клима напетости и ризика од нове ескалације ситуације.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво