Читај ми!

Лајчак у Приштини: Циљ ЕУ је да се избегну тензије и сукоби крајем октобра

Посредник Европске уније у дијалогу Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је данас са Аљбином Kуртијем разговарао о пререгистрацији возила са српских на локалне таблице на северу Kосова и Метохије, додајући да је одлука о померању рока на Kуртију и да неће да је коментарише.

"Нећу да износим детаље, али састанак са премијером Kуртијем је био веома конструктиван и веома користан и напредујемо у нашим разговорима. То је вероватно оно што могу да кажем", рекао је Мирослав Лајчак у Приштини.

Истакао да је циљ ЕУ да избегне било какву врсту тензија, наводећи да исти циљ имају и званичници САД.

"Овде смо готово сваке недеље, такође и мој добар пријатељ је недавно био овде. То је из простог разлога што желимо да искористимо моментум и да се уверимо у постојање напретка у процесу нормализације, као и изузетно битну ставку да неће бити даље ескалације на терену, што наравно укључује и евентуалне тензије и насиље. То су теме око којих смо разговарали и надам се да разумете мој став да нећу да идем у детаље", појаснио је Лајчак.

Потврдио је да је француско-немачки предлог био тема у разговора које је водио са Kуртијем, одбивши да изнесе детаље.

"Разговарали смо о немачком предлогу, али то не помаже процесу ако улазим у детаље. То су осетљива питања и ја сам у контакту са обојицом, Kуртијем и Вучићем", рекао је Лајчак.

За наводно немачки нацрт статута Заједнице српских општина рекао је да није подстакнут од стране ЕУ.

"Чуо сам о том папиру из медија. А оно шта је интересантно из ваших медија. Могу вам рећи да нисам био информисан о томе раније, нико то није поделио са нама. И у реду је ако неко жели да предложи нацрт, али ми то ни од кога нисмо тражили. И што се нас тиче, ради се само о још једном папиру који је продукт НВО сектора и то је потпуно одвојено од нашег процеса нормализације и од оног шта ми званично радимо и генерано гледано од дијалога", појаснио је Лајчак.

Лајчак ће поподне у Приштини учествовати и на међународном безбедносном форуму који организује предсеница Вјоса Османи.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара