Читај ми!

Скупштина наставила расправу о закону о министарствима

Посланици Скупштине Србије наставили су расправу о изменама Закона о министарствима. Испред предлагача, шеф посланичке групе СНС-а Миленко Јованов сматра да ће формирана министарства на најбољи могући начин одговорити на изазове који су стоје пред државом. Највеће замерке посланика опозиције односиле су се на велики број ресора и њихову, како сматрају, нелогичну реорганизацију.

Изменама и допунама закона које је усвојио парламентарни Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу, предвиђа се делимична реорганизација постојеће структуре министарстава и предлаже се формирање четири нова министарства. 

Сто четрдесет осам посланика поднело је нацрт којим се предвиђа да нову владу чини 25 ресора. 

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов изјавио је, образлажући Предлог закона о министарствима, да је доношење тог акта први корак и предуслов за формирање Владе Србије које се, каже, очекује наредне седмице.

Рекао је да ће будућа влада, уколико добије подршку већине посланика, радити у ванредним околностима.

"Неке области морају да буду издвојене и да им се посвети посебна пажња, а неке друге морају бити реорганизоване", навео је Јованов.

Када је реч о структури нове Владе Србије, Јованов каже да њу диктирају околности, оцењујући да ће формирана министарства ће на најбољи могући начин одговорити на изазове који су стоје пред државом.

Посланици из редова опозиције највеће замерку су имали на број ресора и њихову, како сматрају, нелогичну реорганизацију. Жале се и да су имали мање од 24 часа да се припреме за расправу.

Шеф посланичке групе "Зелено-леви клуб, Не давимо Београд, Морамо" Радомир Лазовић тврдри да ће Србија имати најгломазнију владу у Европи, имајући у виду земље сличне величине. 

У односу на претходни кабинет, уводе се четири нова министарства. Спорт ће убудуће бити једина обавеза новог министра, док ће омладина бити у ресору са туризмом.

Предвиђено је да трговина буде засебно министарство, и да покрива унутрашњу и спољну трговину.

Некадашње министарство за културу, информисање и телекомуникације подељено је на два кабинета.

Потпуно ново министарство биће задужено за јавна улагања. При новом ресору биће формирана и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, предвиђено је нацртом.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво