Читај ми!

Хил: Упозорио бих Србе да разумеју да ово није она њихова "мајка Русија"

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, у интервјуу за емисију "Таковска 10" Радио-телевизије Србије, каже да Србија има дугу и тешку историју санкција, као и да имају разумевања за посебан однос према санкцијама. Србија ипак мора добро да погледа где су јој национални интереси, а ја сам сигуран да ће пре или касније видети да су на Западу, поручује Хил. "Упозорио бих Србе да разумеју да ово није она њихова ‘мајка Русија’, имамо посла са веома другачијом Русијом", истиче амерички амбасадор.

Кристофер Хил, у интервјуу за РТС, открива да ли је политичка неутралност Србије одржива, и да ли се Србији прети санкцијама.

Мислите ли да је политичка неутралност Србије у руско-украјинском рату неодржива?

Пре свега, српска влада тако каже и ја се са тим слажем да то није политичка неутралност. Политички су били веома јасни и осудили су ову незакониту инвазију Украјине. Србија јесте војно неутрална и уздржава се од санкција. Питање је да ли ће временом и са настојањима да се буде на линији Европске уније то бити одрживо и мислим да то тек треба да видимо.

Међутим, поруке које добијамо од званичника са Запада као да говоре да је то неодрживо. Можете ли то мало да нам појасните?

Ако је нешто неодрживо то је руски варварски напад на суседну државу. То је неприхватљиво. Многе земље су се ујединиле у подршци Украјини укључујући и моју. Подржаваће Украјину колико год дуго то буде потребно. Тако да је јасно да је руско понашање неодрживо. Може ли Србија да буде у Европској унији, а да не ради оно што раде остале чланице, то је сада већ за дискусију. Али Србија има дугу и тешку историју санкција и разумемо да има посебан однос према санкцијама. Србија ипак мора добро да погледа где су јој национални интереси, а ја сам сигуран да ће пре или касније видети да су на Западу.

Србија још није, нити ће ускоро бити, у Европској унији да би морала одмах да прилагођава политику. Имам утисак да сугеришете да би због тога могло да буде последица. Има ли их?

Не стављам ја то у контекст последица, већ говорим да ово није стара Русија, Русија из деведесетих, ово је сасвим нова ситуација, Русија која се понаша противзаконито и Русија коју већина цивилизованог света осуђује. То је питање за Србију. Ако погледате Европу, врло мало земаља, чини ми се само Белорусија и Србија нису Русији увеле санкције. То је питање, да ли Србија жели да остане у том друштву. Много земаља је увело санкције и то их кошта. Питање је да ли санкцијама могу утицати на понашање Русије, али су их ипак увеле јер разумеју да треба да буду уједињене и да се супротставе ономе што Русија ради.

Начин на који Ви то описујете звучи као да можете увести санкције или не, нема притиска. А ми то не осећамо тако?

Осећај који ви имате овде је да људи виде шта се догађа у Русији. Сада свакодневно видимо како Русија напада цивилну инфраструктуру. То нема везе са украјинским оружаним снагама. Једноставно је то напад на цивиле. И све више људи се пита да ли је одрживо да нема санкција. Да се игнорише слога око тога шта Русија ради. Србија је јасно осудила Русију, али очекивање је, и не бих рекао да се базира на претњи већ на анализи ситуације, да се Русија не понаша онако како би цивилизована земља требало да се понаша.

Када тако кажете звучи као ‘радите шта хоћете, неће бити последица’. Али нама се чини другачије, између редова читамо да би последица било?

Не мислим да ико прети Србији по овом питању, али мислим да друге државе траже од Србије да се изјасни. Да ли ћете седети на огради између добра и зла, да ли је ту место вашем националном интересу. Људи постављају тешка питања. Али направио бих разлику између постављања тешких питања и претњи Србији. Нико не прети Србији сем Русије, у погледу снабдевања енергијом. То је претња Србији.

Осуда руског напада на Украјину и признавање пуног територијалног интегритета Украјине, зар то није довољно да се покаже став Србије? Има много земаља у свету које су заузеле исту позицију, па и мање од тога.

Нема их много у Европи. Погледајте карту, Србија је у Европи. Нема их много које су зауставиле на осуди Русије као што је то урадила Србија, већ су се прикључиле санкцијама. Србија на томе мора да поради. Наглашавам да нико не прети Србији, али када људи погледају Србију онда виде целу слику онога што Србија ради у вези са Русијом. Знамо да је то тешко. Да Србија има деценијама добре односе са Русијом, али бих упозорио Србе да разумеју да ово није она њихова "мајка Русија", имамо посла са веома другачијом Русијом. То је Русија која брутално напада своје суседе и да Србија треба да се изјасни.

Разумем то, али чак и од вас добијамо помешану поруку. Не претимо вам, али размислите опет. То ‘размислите опет’ нас мало плаши...

Не бих рекао да то треба икога да уплаши. Мислим да је јасно када погледате ситуацију, шта Русија ради Украјини. Док ми овде причамо они нападају цивилне топлане у Украјини. И људи се питају, где је Србија, да ли ће остати да седи на огради између добра и зла или ће да донесе одлуку да се прикључи свима, са изузетком Белорусије.

Осуђивање Русије и подршка територијалном интегритету Украјине нису довољни, да ли бисте тако рекли?

Моје виђење, и ја га не намећем Србији, дакле моје виђење је да државе раде оно што раде, а што Србија још није урадила. А то је да се придружи заједничком напору да се Русији каже да не може ово да настави да ради. И да смо спремни да се жртвујемо због санкција. Али разумем да је за Србију то тешко, да постоји дуга историја санкција, ја то разумем и то је нешто о чему Срби треба да одлуче сами, пратећи свакодневно вести из Украјине. Нападање цивила као што се чини у Украјини је неприхватљиво. И захтева одговор.

Жртвовање је добра реч за моје следеће питање. Србија понавља да није у њеном најбољем интересу да уведе санкције Русији, јер ће имати негативан економски утицај на Србију. Да ли ће САД прискочити да помогну да се умањи тај губитак?

Мислим да су САД биле врло јасне, будући да руски енергенти имају и политичку цену и да се чини да Русија користи енергенте да уцењује многе земље, мислим да САД раде на томе да Србија има разноврсне добављаче енергената. САД ће наставити то да ради, и то је у интересу обе стране. Желимо да радимо на томе са Србијом, америчке компаније су врло заинтересоване да Србија пронађе додатне понуђаче енергената како не би живела под уценом каква долази из Русије.

Да, али по каквим ценама. Чак се и немачки министар финансија жали на цену гаса и нафте по којој их САД продају Немачкој. Да ли бисмо ми добили попуст ако се прикључимо европској политици?

Ја нисам у позицији да преговарам о попустима. Али јесам у позицији да кажем да САД са Србијом траже алтернативне понуђаче како би српска енергетска слика била пуно боља од садашње. Не могу да се бавим тиме колико ко плаћа и ко даје субвенције, али мислим да је у интересу Србије да има различите понуђаче како ниједан не би могао да је уцењује.

Високе цене не бих баш назвао уценом, али свакако нису ни добра ствар.

Није ствар само у ценама које добијате од Русије, већ и о доступности енергената. Дефинитивно је у цену укључен и политички трошак и свака земља укључујући и Србију треба да се забрине када добављач основних потреба за грејање и струју то веже за своје политичке потребе као што то Русија ради Србији и другима.

Сигурни сте у ту везу између цене енергената и политичке подршке, јер је Русија од Србије не добија?

Русија није баш поштена у том погледу, понекад кажу да имају техничке проблеме због чега морају да прекину доставу гаса неким државама. Тврдим да одлично знају шта раде и да користе енергију да потчине друге земље, међу њима и Србију. И да сам Србија желео бих могућност да правим избор, а не да ми то Русија намеће.

Један од избора може бити Русија, јер и земље Европске уније користе Русију као извор?

Волео бих да у будућности имамо ситуацију какву смо имали, где Русија нормално учествује на енергетском тржишту. Али не живимо у нормалним временима сада, већ у ситуацији да је Русија брутално напала суседа. И то противзаконито, јер је Русија у прошлости потписала споразуме. И то не споразуме старе вековима већ недавне, као што је Будимпештански меморандум из маја 1994. где се Русија експлицитно сложила да ће поштовати суверенитет и територију Украјине и да је неће напасти. А погледајте шта сада раде. Ово што сада раде је врло нелегално и није питање шта САД раде, већ шта Русија ради и шта сви ми треба да урадимо да бисмо их спречили у томе. Преко Донбаса, за који већина људи није ни чула, Русија прети прекидом снабдевања храном, енергентима, па чак и покреће питање употребе нуклеарног оружја. То је нечувено. Мислим да међународна заједница мора да одговори једногласно.

Да се надовежем – и то је последње питање – да ли налазите да би било пристојно да Украјинцима кажете оно што се Србима говори деценијама: да треба да разумеју реалност на терену и окрену се будућности?

Разумем осећања према Косову и ономе што се догодило 1999. и 2008. Поштујем то. Поштујем сложеност тог проблема. Али бих препоручио људима да не праве аналогију између те ситуације на Косову и садашње у Украјини. Пре неколико минута сам поменуо Будимпештански меморандум. Јасно је да је Русија то потписала и сложила се да поштује територијални интегритет свог суседа. Јасно су рекли да неће отимати територију својих суседа. А баш то сада раде. Упутио бих људе да помно прате ово што се дешава данас.

Али и границе Савезне Републике Југославије су биле међународно признате па су промењене?

Разумем зашто помињете то питање...

То је најважније питање за грађане Србије.

Разумем да је то велико питање за људе у Србији. Али их такође позивам да разумеју велику разлику између тог веома тешког питања и ситуацији сада где имамо велику силу која се понаша другачије и покушава за себе да отме нешто што припада суседу. И то је сасвим другачија ситуација. И не мислим да је добро освртати се на историјске сличности, мислим да треба да се окренемо решавању ситуације какву имамо данас.

Коначно, можемо ли на ово да ставимо наслов, не претимо Србији санкцијама због Русије?

Не претимо Србији санкцијама.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара