Читај ми!

Дипломатски извори за РТС: Србија ризикује безвизни режим са ЕУ ако не смањи прилив миграната

Србија ризикује сопствени безвизни режим са ЕУ ако не смањи прилив миграната из трећих земаља који без виза путују на њену територију, а затим даље у ЕУ, наводе европски дипломатски извори уочи састанка министара унутрашњих послова у Луксембургу.

Министри унутрашњих послова ће данас расправљати о мерама којима би се одговорило на значајан пораст прилива миграната који преко Западног Балкана улазе у земље ЕУ.

"Очекујем да ће Србија и други у региону сарађивати и ускладити се са визном политиком ЕУ. Покретање суспензије безвизног режима није искључено као опција, али надам се пре свега доброј сарадњи", изјавила је у Луксембургу европска комесарка за унутрашње послове Јилва Јохансон.

Прилив миграната у 2022. је вишеструко увећан у односу на прошлу годину, а као посебан проблем земље чланице истичу безвизни режим који Србија има са неким земљама Азије, Африке и Јужне Америке, чији држављани слободно путују у Србију, а затим даље у земље ЕУ.

Дипломатски извори наводе да сличан проблем постоји и са визном политиком Албаније.

У овој години је на тај начин вишеструко порастао број држављана Индије, Бурундија, Туниса и Кубе који подносе захтев за азил у земљама ЕУ. Према подацима које наводе медији, број држављана Индије и Кубе који у ЕУ улазе преко Западног Балкана порастао је за скоро десет пута у односу на прошлу годину.

Комесарка Јохансон наводи да је у Аустрији забележен велики прилив Индијаца, док је у Белгији значајно порастао број држављана Бурундија.

"Трендови су забрињавајући. Мораћемо да решавамо проблем јачањем спољних граница и додатним ангажманом агенције Фронтекс. Обратићемо се свим партнерима на Западном Балкану да бисмо обезбедили усклађеност визних политика", изјавила је комесарка за унутрашње послове.

Јохансонова је најавила серију састанака са представницима земаља Западног Балкана наредних недеља у Берлину, Прагу и Тирани.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво