Читај ми!

Вархељи: Ако Србија хоће да убрза преговоре, треба да се усклади са спољном политиком Уније

Комесар за проширење Оливер Вархељи представио је у Бриселу годишњи извештај о напретку земаља Западног Балкана у спровођењу реформи и европским интеграцијама.

Комесар за проширење и суседство Оливер Вархељи је представљајући Пакет проширења Уније у Комитету за спољну политику у Европском парламенту рекао да је Србија потребна Унији као искрен политички партнер, као и да треба да се усклади са њеном спољном политиком.

"Србија нам треба као искрен политички партнер и савезник која дели с нама заједничке вредности, безбедност и просперитет. У данашњем геополитичком контексту, јасно је да Србија треба више да ради да би се ускладила са спољном политиком Уније укључујући санкције против Русије", рекао је Вархељи.

Он је истакао да је ЕУ највећи српски политички и економски партнер и "ми хоћемо да се Србија носи са својим изазовима укључујући и област енергетске безбедности".

Вархељи је додао да је Србија наставила да ради на реформама за пут ка Унији укључујући ту и владавину права.

Србија, рекао је, треба нарочито да измени законодавство које је неопходно да се примене уставне промене у пракси у предвиђеном року.

Комисија оцењује да има напретка у борби против корупције у Србији. "Очекујемо више напора у слободи изражавања и особито примена акционог плана за медије", изјавио је Вархељи.

Како је раније јавио дописник РТС-а из Брисела, у извештају се констатује да је Србија постигла "одређени напредак" у правосуђу, борби против корупције и економским критеријумима, док је усклађеност са спољном и безбедносном политиком значајно опала у односу на прошлу годину.

"Србија се није ускладила ни са једном рестриктивном мером, ни са већином декларација ЕУ у вези са ратом у Украјини", наведено је у извештају и додаје се да је Београд "задржао блиске односе са Русијом, што отвара питања о стратешкој оријентацији Србије".

Вархељи: Србија направила уступке у дијалогу

Током дебате у Комитету за спољну политику у Европском парламенту у Бриселу, Вархељи је рекао да Србија у последње време прави уступке у дијалогу са Приштином и навео као пример договор о личним картама који је постигнут летос.

"То је био заиста велики напредак у дијалогу", оценио је Вархељи и додао да су се, с друге стране, из Приштине виделе унилатералне акције косовске владе.

Он је то рекао одговарајући на питање посланика Лукаса Мандле из Аустрије зашто у извештају Комисије пише да Приштина треба више да се ангажује у дијалогу са Србијом, ако је, како тврди, Београд тај који блокира Приштину.

"Мислим да је важно да се обе стране ангажују и да на крају дијалог донесе резултат", одговорио је Вархељи.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик рекао је да се од Србије очекује да брзо формира владу и да продужи са реформама као и усклађивање са спољном политиком Уније и са санкцијама.

Билчик је рекао да се пуно говори о томе да је Србија под великим притиском да донесе неке одлуке, али је додао да је Србија донела јасну одлуку када је аплицирала за чланство у Европској унији и да се од Београда очекује да се понаша у складу с тим.

Он је рекао да му је драго што у новој Скупштини има плурализма и што ће Србија продужити међупарламентарни дијалог са Европским парламентом.

На тврдње неких посланика да владавина права у Србији назадује, Вархељи је био изричит да Србија не назадује и да то стоји у извештају. "Србија продужава да напредује у реформама у правосуђу и наш закључак је да нема назадовања него напретка", истакао је Вархељи. 

ЕК: Приштина има услове за визну либерализацију

Оливер Вархељи је, представљајући пакет извештаја о напретку за партнере са Западног Балкана, рекао да Европска комисија сматра да је Приштина испунила критеријуме за визну либерализацију, али да тражи више конструктивности у дијалогу са Београдом.

"Потребно нам је да се Косово конструктивно ангажује, као што нам је потребно да то учини и Београд", рекао је Вархељи, преноси Коха диторе.

У делу извештаја Европске комисије који се односи на Косово, а у који је Танјуг имао увид, од Приштине се тражи да се конструктивније ангажује у примени свих претходних споразума и допринесе постизању свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији са Србијом.

Комисија инсистира да је "такав споразум хитан и кључан да би се омогућило Београду и Приштини да напредују на европском путу.

Оцењено је да је "Косово политички стабилно", да је у раној фази развоја правосудног система, као и у борби против корупције и организованог криминала.

Представљени су и извештаји за Босну и Херцеговину, као и Албанију, Северну Македонију и Црну Гору.

Вархељи: За брже преговоре Србија да се усклади са ЕУ

Оливер Вархељи је на конференцији за новинаре после представљања годишњег извештаја о напретку Западног Балкана одрично одговорио на питање да ли је процес преговара са Србијом замрзнут збор тога што није прихватила европске санкције против Русије и додао да реформе у Србији напредују, па тако и преговори.

"Ако Србија хоће да убрза преговоре, онда треба да се реши питање усклађивања са спољном политиком Уније и то би утицало на позитивну атмосферу да земље чланице убрзају процес", указао је Вархељи.

На питање о санкцијама против Русије, Вархељи је одговорио да процент усклађивања Србије забрињава јер је са 65 одсто дошао на 45 процената, што је наведено у извештају.

Механизам нове методологије предвиђа да суспензија преговора не може да се покрене на основу неусклађивања и неприхватања санкција, али за земље чланице, како је рекао, ова област је веома важна и има утицаја на европски пут Србије.

На питање о предлогу Француске и Немачке о Косову по коме би Србија, ако допусти улазак Косова и УН, могла брзо да напредује ка Унији и да би добила и економску корист од тога, Вархељи је одговорио да је предлог дошао из Париза и Берлина, али да Комисија није у току.

"Ако такав предлог постоји, наравно ми бисмо били веома заинтересовани да га видимо и да дамо наш допринос", рекао је Вархељи.

Поводом визне либерализације за Косово, комесар је рекао да је Комисија ажурирала оцену у тој области, али да се одлуке доносе на другом месту. Напоменуо је и да Приштина треба да покаже резултате на терену као што су борба против шверца, организованог криминала и корупције.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара