Читај ми!

Вучић: Са милијардом из УАЕ потпуна ликвидност Србије, тражићу да се заштити гасовод

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је шеик Мухамед Бин Зајед велики и искрени пријатељ Србије. Каже да ће кредит од Уједињених Арапских Амирата од милијарду долара бити на располагању дан пошто се обави ратификација споразума и да ће тиме бити обезбеђена потпуна ликвидност земље.

Председник Србије Александар Вучић састао се са председником Уједињених Арапских Емирата Мухамедом бин Заједом ел Нахјаном. 

После састанка, председник Вучић је рекао да ће кредит од УАЕ у износу од милијарду долара бити на располагању дан пошто се обави ратификација споразума и да ће тиме бити обезбеђена потпуна ликвидност земље.

На питање новинара да ли су средства кредита од УАЕ на располагању и када ће бити, Вучић је одговорио да јесу, али да Србија мора да обави још неке своје техничке ствари и да то ратификује и да ће дан после тога имати средства.

"Толико је велики пријатељ ове земље шеик Мухамед да се љутио на своје људе мислећи да су они успоравали, али нису, ми смо", рекао је Вучић.

Истакао да Србија у овом тренутку има две милијарде и двеста милиона у еврима на свом рачуну.

"Дакле потпуна ликвидност без проблема. Када дође и та милијарда на рачун Републике Србије онда вам је јасно да имамо велику ликвидност", истакао је Вучић.  

Вучић: Водимо рачуна о својим интересима и по питању нафте  

Председник Вучић је рекао да Србија води рачуна о својим интересима и по питању нафте и да сада све озбиљне земље морају дугорочно да размишљају како ће је обезбедити.

На питање новинара да ли је постигнут неки договор о снабдевању нафте са УАЕ, Вучић је рекао да не може да говори о снабдевању нафте већ само о дугорочним плановима.

"Сви морамо да бавимо дугорочно као озбиљна земља која брине о својим интересима, а не шта ће да нам каже један или други амбасадор, и баш ме брига за све њих. Не интересује ме колико се дуре и љуте јер сам изабран од грађана Србије а не неких других земља", рекао је Вучић.

Истакао је да Србија у овом тренутку мора да увози у наредне две године нафту преко хрватског нафтовода (Јанаф) и да за те две године морамо да изградимо још најмање један нафтовод и да кренемо да градимо још један.

"Морамо да се повезујемо и проналазимо партнерства у региону и луке преко којих ћемо да допремамо нафту и на томе радимо. Видим се са Заједом други пут после месец дана, он је један од најважнијих светских лидера у овом тренутку, и када је реч о договору у ОПЕК-у који имају са Саудијском Арабијом око нафте и сваке друге врсте њиховог политичког позиционирања. Зајед је постао један од најзначајнијих људи у свету", нагласио је Вучић.

Вучић: Шеик Мухамед искрени пријатељ Србије и у тешко време

Председник Србије је истакао да је шеик Бин Зајед велики, искрени пријатељ Србије и изразио наду да ће успети да га заинтересује за још неке инвестиције.

"Данас је у посету Србији стигао председник УАЕ шеик Мухамед, наш велики пријатељ. Веома сам срећан што имамо прилику да са њим разменимо мишљење и данас и вечерас, када ће са нама бити премијерка и велики број министара. Много тога можемо да научимо, сагледамо и видимо какви су планови и очекивања. Ако неко зна шта је то што можемо да очекујемо по питању цена и количина нафте онда је то он", нагласио је Вучић у изјави новинарима.

Пренео је да је из разговора, које је имао с њим, неке оквирне ствари већ сазнао, што је важно како бисмо знали шта нам је чинити у наредном периоду.

"Разговарали смо о целокупној ситуацији и у Украјини и региону. Упознао сам га с тим шта је то што се очекује од Србије са запада, шта је то и под каквим се све, неко би их назвао притисцима, неко другим именом, налазимо", додао је председник.

Вучић је изразио захвалност шеику Мухамеду на свакој врсти подршке и помоћи, подсетивши да милијарду долара са каматном стопом од три одсто, које је Србија добила од Емирата, под оваквим условима, представља готово невероватну ствар за нашу земљу.

"Најпре ћемо премијерка и ја имати разговор са нашим немачким партнерима, па онда обилазак бродом и вечеру са шеиком Мухамедом", рекао је он.

Вучић је нагласио да је то прилика за добре разговоре, важне и разговоре о свим нашим пројектима, досадашњим инвестицијама, будућим улагањима и ономе шта у свету можемо да очекујемо.

Казао је да шеик Мухамед зна да смо једина земља у Европи која није увела санкције Русији.

"Смешно ми је када неки проруски и прозападни аналитичари у нашој земљи, пошто их је све мање просрпских, говоре да није само Србија, већ да није увео санкције ни Азербејџан. Када то чујете, као и када кажу да их није увела ни Јерменија, онда почнете да се смејете од муке, па не преостаје ништа друго него да више не слушате такве глупости", додао је Вучић.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара