Читај ми!

Трилатерала у Будимпешти о мигрантима и енергетици

Председник Србије Александар Вучић, председник Владе Мађарске Виктор Орбан и савезни канцелар Аустрије Карл Нехамер разговарали на састанку у Будимпешти о миграцијама, енергетици и борби против криминала. Орбан поручио да је Западни Балкан најтежа тачка. Вучић је рекао да ће Србија до краја године значајно ускладити своју визну политику с визном политиком ЕУ, тако да Србија "неће моћи да се користи као улазна земља за илегалне миграције". Нехамер је истакао да су сви једнако погођени проблемом миграција.

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је у Будимпешти, на трилатералном самиту Србије, Мађарске и Аустрије, да су руско-украјински рат, високе цене енергената и санкције скренули пажњу са проблема све већег броја миграната којима су највише угрожене управо ове три земље и да је зато потребна нова димензија сарадње.

"Ово је први у низу сусрета, окупили смо се због миграција, земље које најтеже погађа илегална миграција, сви смо угрожени, треба много улагати у решавање тих проблема, нисмо задовољни садашњом ситуацијом на граници Србије и Мађарске", рекао је Орбан на заједничкој конференцији за медије у Варакерт базару, где се одржава самит тројице лидера.

Орбан је истакао да Србија и Мађарска, чувајући своју границу, чувају и аустријску границу и спречавају кријумчарење људи.

Председник Александар Вучић поручио је да Србија не жели да буде, како је рекао, хот-спот нити паркинг за мигранте, али да ће наставити према тим људи да буде солидарна. 

Вучић је истакао да ће Србија увек поштовати међународно право и када су мигранти у питању.

Аустријски канцелар Карл Нехамер нагласио је да су потребна партнерства и изван ЕУ, и да је добро што је председник Србије Вучић позван на састанак, јер је Западни Балкан важан део европске политике.

Подвукао је да Србија не сме бити остављена сама у борби са притиском миграције, као ни Северна Македонија.

Аустријски канцелар је рекао, одговарајући на питање новинара из те земље о промени визног режима, да би то значило да Индијци или Тунишани, користећи визну либерализацију, преко Србије могу да путују у друге земље ЕУ, али је додао како треба обезбедити и поступке реадмисије. 

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво