Читај ми!

Хил: Очекујемо објашњење од Србије због документа потписаног са Русијом

Амбасадор САД Кристофер Хил изјавио је да нико у овом тренутку не би требало ништа да потписује са Русијом истичући да САД не зна шта тачно подразумева споразум који је Србија потписала у Њујорку са том земљом. Он очекују да ће у наредном периоду добити објашњење у вези са потписаним документом.

Амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил изјавио је да би САД желеле да чују објашњење у вези са документом који је потписан у Њујорку.

Хил наводи да су САД током заседања УН са делегацијом Србије имале "изузетно добре и плодне разговоре о глобалним, али и осталим политичким темама".

"Тек након тога смо чули описе тог докумета, још није постао јавни документ, тако да то тек очекујемо", рекао је Хил после регионалног форума о добром управљању и антикорупцијским политикама у временима геополитичке неизвесности.

Амбасадор Хил истиче да нико не би требало у овом тренутку да потписује ништа са Русијом и наводи да то тренутно чине само, како каже, јадни регрути који то морају.

"Зато нам је јако тешко да разумемо постојање оваквог документа или протокола, али надамо се и очекујемо да ћемо чути више о томе и да ће то бити објашњено, на неки начин", рекао је амерички амбасадор.

"САД рачунају и на то да Србија посматра ширу слику и ми је подржавамо у циљу који је сама прогласила, да постане чланица, да се приближи ЕУ. Такође, подржавамо и очекујемо да ће Србија учинити нешто на диверсификацији својих извора енергије и да смањи своју зависност од Русије, која се у великој мери заснива на уценама, и на мерама притиска", додао је Хил.

"Желимо да чујемо шта Србија жели убудуће да уради и да видимо какве ће односе развијати са земљом која је брутално напала свог суседа, а чак се користи и претњама да ће употребити нуклеарну силу", навео је Хил.

"Желимо да схватимо на чему се темеље односи сарадње Србије и Русије", закључио је Хил.

На питање новинара да прокоментарише објаву председника Србије Александра Вучића на Инстаграму, који се сликао како једе боршч у Њујорку, Хил је са осмехом одговорио да он у Њујорку обично бира италијанску или кинеску храну, али да свако другачије бира.

Жиофре: Очекујемо да Србија буде уз нас

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре, који је учествовао на истој конференцији на којој је био и Хил, рекао је новинарима да очекује да Србија, како наводи, буде ту уз њих и да са њима стоји у одбрани вредности и заједничке безбедности.

"Када је реч о потписивању протокола о сарадњи, мислим да је Србија тиме послала потпуно супротну поруку без обзира на то што је рекла да неће признати референдумске резултате", рекоа је Жиофре.

Оно што је важно, Србија жели да буде део ЕУ, жели и већ је увелико у процесу за добијање чланства у Унији, а у том процесу неопходно је да се усклади са свим стандардима и вредностима, између осталог, укључујући ту и спољну политику, навео је Жиофре.

"Дакле, мора да се постепено усклади са свим тим па и са увођењем санкција Русији", закључио је Жиофре.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво