Читај ми!

Вучић: Београд неће прихватити да КиМ постане члан УН, одбио сам папир

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће у говору, који се састоји од пет тачака, 21. септембра, пред Генералном скупштином УН изнети најважније ствари које муче грађане Србије. Нисам у било каквој политичкој офанзиви, радим свој посао, у офанзиви су неки други према Србији, рекао је Вучић. Каже да је за Београд неприхватљиво да КиМ добије столицу у УН и да је одбио да прими папир који су му донели међународни представници.

Александар Вучић је за ТВ Пинк, на питање шта Србија може да уради у сфери геополитичких питања, имајући у виду да говори после председника Украјине Володимира Зеленског, пренео да још ради на последњим подешавањима детаља говора.

"Водили смо расправу да ли да говорим на енглеском или српском. Нико у сали неће слушати говор, али ће га прочитати сви у земљама чланицама. Донели смо одлуку да говорим на енглеском, јер ово није обраћање домаћој јавности, већ онима у међународној заједници који могу да нас чују", подвукао је председник.

Вучић је објаснио да многи, када виде да се говор држи на језику који није енглески или француски, са мањом пажњом прате излагање.

Пренео је да се говор одржава око шест сати после подне по локалном времену, да је пре њега у пола шест Зеленски, и потом представник Конга.

"Сви ће да преносе Зеленског. Биће интересантно шта ћемо ми рећи, па ће и нас јер смо после њега", уверен је он.

Указао је да је случајност што говори после Зеленског, додајући да се прво обраћају шефови држава.

Нагласио је да је суштина у садржају, и да ће се у његовом говору наћи ствари које муче грађане Србије.

Каже да је говор поделио у пет тачака и да ће говорити о поштовању односно непоштовању међународног права.

"У Њујорку ће бити напорно, радим свој посао"

Председник Србије рекао је из Њујорка да ће бити напорно, али да верује да ће моћи много ствари да се уради и да се решавају најважнија питања за Србију.

"Нисам у било каквој политичкој офанзиви. Радим свој посао. У офанзиви су неки други према Србији. Неки су стално раније били у офанзиви, а ми смо све губили. Ја радим свој посао, то је моја дужност", рекао је Вучић.

Он је рекао да се очекују и бројни притисци на Србију.

Пренео је и да је јутрос разговарао са Клаудијом Тени, чланицом Доњег дома Конгреса и додао да она разуме проблеме Србије.

Вучић је рекао да ће на Генералној дебати светских лидера у УН бити до сада највећа заступљеност земаља које ће бити представљене на највишем нивоу, председницима држава, краљевима и председницима влада, чак 150 до 192 или 193 државе чланице УН.

"Ово је највећа заступљеност у не знам колико последњих година или деценија. Ја нисам ни у каквој политичкој офанзиви, радим свој дипломатски посао, а у офанзиви су неки други према Србији, а наше је да учино оно што можемо да сачувамо своју земљу", истакао је Вучић.

Каже да су неки у Србији раније били увек у некој офанзиви, али да смо ми све губили и бивали све мањи и економски слабији.

"То је моја дужност, радим посао и за то ме плаћају грађани Србије", рекао је Вучић и додао да ће бити напорно у Њујорку, али да верује да може много тога да уради.

Вучић је рекао и да је време великих тензија и геополитичких промена у свету и да је зато важно што учествује на седници Генералне скупштине УН и у дебати светских лидера. 

"Хил није утицао на мене по питању прајда"

Председник Александар Вучић поновио је да амерички амбасадор Кристофер Хил ништа није тражио од њега, нити утицао на њега по питању прајда, рекавши да са њим, амерички дипломата тако не разговара.

"Хил је паметан човек, ветеран. Није будала. Зна с ким како разговара, он би са политичким лилипутанцима тако разговарао. Зна како разговара са мном то поштује. Није му пало на памет", рекао је Вучић.

Додаје да Хил веома води рачунао томе.

"Свашта сам слушао, како наоружавамо Русију, шаљемо муницију у Русију, у Украјину, оружје у Украјину... А, то су лажи, и то раде многи амбасадори", рекао је Вучић.

"Имамо стабилне финансије и шансу да преживимо"

Говорећи о економским темама, Вучић је изјавио да држава има стабилне и снажне јавне финансије, захваљујући чему имамо добре шансе да преживимо предстојећи изазовни период.

Саопштио је да је држава у периоду јануар–август забележила суфицит од пола милијарди, уз бољи однос од преко једне милијарде од очекиваног, захваљујући приходима већим од очекиваних.

Вучић је рекао да је држава у том периоду забележила приходе од 147 милијарди динара више него што је очекивано.

"Имали смо 1,37-1,38 милијарди евра прихода. Али велики су и расходи", истакао је Вучић.

Како је рекао, расходи су 42 милијарде због енергетске ситуације и скока цена.

"Куповали смо нафту, гас, струју, то доприноси озбиљним приоблемима. Срећом па имамо стабилне и снажне јавне финансије, без тога не знам да ли бисмо имали шансу са преживимо. Није лако, али да је другачије, не знам да ли бисмо имали шансу", рекао је Вучић.

Председник Вучић изјавио је да ће држава обезбедити потребна средства за роловер или занављање кредита, као и да је "фантастичан успех што смо у овим условима успели од УАЕ да добијемо милијарду долара по каматној стопи од свега три одсто".  

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво