Читај ми!

Избори за чланове националних савета националних мањина расписани за 13. новембар

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић донела је одлуку о расписивању избора за чланове националних савета националних мањина, који ће бити одржани 13. новембра.

У питању су редовни избори који се одржавају на сваке четири године, колико према Закону о националним саветима траје мандат једног сазива.

Редовни избори за чланове свих националних савета, па и за чланове првог сазива националног савета одржавају се истовремено, односно истог дана, рекла је Чомић новинарима у Палати Србија.

Национални савети ће бити бирани на два начина, и ове као и претходних година, непосредно и путем електорске скупштине.

Министарство за људска и мањинска права и друштени дијалог је 3. септембра у поноћ привремено, по законској одредби закључило посебне бирачке спискове који се воде за 23 националне мањине које имају своја права у Србији, како би се на основу тога утврдило које националне мањине иду на непосредне, а које на електорске изборе.

"И на основу тога, 19 националних мањина испунило је услове за непосредне изборе", навела је Чомић и додала да ће се бирати представници потпуно исто када се расписују парламентарни избори.

На непосредне изборе иде албанска, ашкалијска, бошњачка, бугарска, буњевачка, влашка, грчка, египатска, мађарска, немачка, пољска, ромска, румунска, русинска, руска, словачка, словеначка, украјинска и чешка национална мањина.

На изборима путем електорске скупштине, бирају се чланови горанске, македонске, црногорске и хрватске националне мањине.

Иначе, избори би требало да се одрже најкасније 15 дана пре истека мандата националног савета који је последњи конституисан, што је друга половина новембра.

Непосредне изборе за чланове националних савета националних мањина спроводе Републичка изборна комисија (РИK) и бирачки одбори.

На дан избора, бирачка места се отварају у 7 часова, а затварају у 20. У току тог времена бирачко место мора бити непрекидно отворено.

Избори путем електорске скупштине представљају начин посредног избора чланова националних савета, јер право гласа на тим изборима немају сви припадници националне мањине уписани у посебан бирачки списак, већ само они који су се, у законом уређеном поступку, пријавили и испунили законске услове да буду електори односно да на електорској скупштини бирају чланове националног савета.

Kључни услов да неки бирач добије статус електора је да га својим потписима подржи одређен број бирача - припадника националне мањине.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво