Читај ми!

Почела примена договора Београда и Приштине о личним документима

Данас је почела примена усменог договора Београда и Приштине о личним документима, према којем Београд укида документа за власнике личних карата које су издале привремене приштинске институције, док их Приштина неће уводити за грађане са српским личним картама.

Све се одвија нормално јавља извештач РТС-а. Договором је прелазак упрошћен. Тако се наводи и у обавештењима постављеним на свим административним пунктовима.

Њима се власти у Београду ограђују од личних карата које издају власти у Приштини. Саопштавају да је њихово коришћење омогућено искључиво ради слободе кретања и да се то не може тумачити као признавање једнострано проглашене независности Косова.

На таблама пише да коришћење личних карата које издаје Приштина не може да се тумачи као пристанак Београда на одступање од Резолуције 1244 СБ УН.

Обавештења су постављена у среду, дан уочи почетка примене новог режима, а написана су на српском и енглеском језику. Постављена су на видном позицијама, тако да лако могу да се прочитају.

На Мердару је прошло више особа са личним картама које су издале власти у Приштини и њима није издат пропратни документ који је замењивао личну карту док бораве у централној Србији.

Са друге стране пункта нема издавања пропратног документа за грађане са српским личним картама које су власти у Приштини планирале да уведу од данас.

Мирно је, а такве информације долазе и са других пунктова, пре свега на северу КиМ.

У близини пункта Мердаре нема блиндираних возила и припадника специјалних јединица полиције. Претходних дана у близини административних прелаза Јариње и Брњак полиција је додатно ојачавала и уређивала базе демонстрирајући ванредно стање на том подручју.

У том контексту је била и ноћашња посета пунктовима на северу министра унутрашњих послова у Приштини Ђељаља Свечље који је изјавио да је команда полиције на северу распоредила елитне јединице специјалне полиције.

Амерички војници су на путевима на северу КиМ. У блиндираним возилима надгледају ситуацију и имају задатак да своје јединице обавесте ако дође до ванредне ситуације.

Од данас почиње и рок од два месеца за пререгистрацију возила са српским таблицама акронима градова на КиМ.

У Приштини не одустају од пререгистрације, а Срби најављују бојкот пререгистрације.

Два су месеца пред нама да Приштина и Београд реше и то питање.

Доцент на Факултету политичких наука у Београду Стефан Сурлић истакао је да делује да ће Приштина поштовати договор о личним картама

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво