Читај ми!

Борељ: Београд и Приштина постигли договор о личним картама

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ објавио је да је постигнут договор Београда и Приштине о личним картама. Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поздравио је договор и захвалио изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару на снажном ангажману.

Жозеп Борељ објавио је на Твитеру да је постигнут договор о личним картама у оквиру дијалога Београда и Приштине под покровитељством ЕУ.

"Имамо договор. У оквиру дијалога под покровитељством ЕУ, Србија је пристала да укине улазне и излазне документе за носиоце косовских личних карата, а Косово се сложило да их не уводи за носиоце српских личних карата", написао је Борељ.

Срби са Косова и Метохије, додаје Борељ, моће ће као и сви остали грађани да слободно путују између централне Србије и КиМ, користећи своје личне карте.

"ЕУ је управо добила гаранције од премијера Куртија у том циљу. Ово је европско решење. Честитамо обојици лидера на овој одлуци и њиховом вођству", истакао је Борељ.

"Договор у интересу свих грађана, Вучићу посебна захвалност"

Борељ је у видео обраћању на Твитеру објавио да га радује што је пронађено решење које је у интересу свих грађана, уз посебну захвалност председнику Србије Александру Вучићу.

"Посебно сам захвалан председнику Вучићу који је показао велику одговорност и лидерство. Претходни дани су били пример одличне практичне сарадње између ЕУ и САД, стога желим да захвалим америчким партнерима што су помогли у дијалогу. Хвала и Мирославу Лајчаку за одлично обављен посао", рекао је Борељ.

Захвалан је, навео, Вучићу и Аљбину Куртију што су "показали право лидерство, а посебно наглашавам и одличну сарадњу ЕУ и САД".

Међутим, додаје да рад на слободи кретања није готов.

"Неки проблеми и даље остају. Очекујем да ће обојица лидера наставити да показују одлучност са циљем да се реши проблем око таблица. Рекао сам много пута, ако узмемо у обзир актуелан рат у Украјини, нису нам потребни нови проблеми, нове тензије, већ решења за Западни Балкан, а данас смо дошли до једног решења. Био је данас веома добар дан", закључио је Борељ.

Лајчак: Захвалност Ескобару на снажном ангажману

Постизање договора потврдио је на Твитеру и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Захвалио је изасланику САД за Западни Балкан Габријелу Ескобару и америчкој дипломатији на снажном ангажману и подршци дијалогу под покровитељством ЕУ.

Мишел поздравио договор

Председник Европског савета Шарл Мишел поздравио је договор Београда и Приштине о личним документима.

"Топло поздрављам споразум који је данас постигнут у оквиру дијалога уз посредовање ЕУ, да се обезбеди несметано путовање између Србије и Косова, у интересу грађана", написао је Мишел на Твитеру.

Билчик: Потпуна имплементација договора је кључ

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је да ће договор Београда и Приштине око докумената смирити тензије у региону.

"Ово су добре вести. Потпуна имплементација договора је кључ. Надам да ће овај договор, такође, помоћи да се смире тензије у региону и да се јавна дискусија у Србији окрене ка осталим задацима који се тичу Европске уније", навео је Билчик на Твитеру.

Раније данас, председник Александар Вучић је, говорећи о разговорима који су претходних недеља и дана вођени о Косову и Метохији, рекао да када је реч о регистарским таблицама нема договора, али да се нада да ће ЕУ дати гаранције за лична документа.

"Ми смо спремни да издамо један општи 'дисклејмер' у коме би писало да се омогућава коришћење личних карата издатих од стране Приштине искључиво из практичних разлога, због слободе кретања, а не као било какво признавање једнострано проглашене независности Косова, не прејудицира одређивање коначног статуса Косова и не може се тумачити као одступање од Резолуције СБ УН 1244 ", истакао је Вучић.

Криза на Косову и Метохији настала је након одлуке Приштине о српским личним картама и пререгистрацији возила, чија је примена најављена за 1. септембар.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво