Читај ми!

Ескобар: Надам се да се живот Срба на северу Косова 1. септембра неће променити

Надам се да свакодневни живот људи на северу Косова од 1. септембра неће бити додатно оптерећен и да ће живети у миру, да им неће бити потребне додатне административне процедуре да дођу до својих кућа, рекао је специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар. Додао је и да ће сви раније договорени споразуми морати да буду примењени, укључујући и формирање Зајединце српских општина.

Габријел Ескобар каже да је циљ његове посете Београду и Приштини био да се подрже напори Европске уније како би се решила питања око регистарских таблица и докумената.

"Желимо да се обе стране обавежу да неће бити насиља", поручио је Ескобар на конференцији за медије у Амбасади САД у Београду.

Указао је да су разговори били тешки, али да је "видео вољу да се нађе решење, вољу да се изгради поверење у процес".

Поручио је грађанима Србије да су САД чуле њихову забринутост.

"У многим случајевима постоји озбиљна забринутост за Србе на Косову, постоји озбиљан проблем у поверењу (између две стране)", додао је Ескобар.

Изразио је наду да ће споразум о регистарским ознакама бити постигнут.

"Надам се да свакодневни живот људи на северу Косова 1. септембра неће бити додатно оптерећен и да ће живети у миру, да им неће бити потребне додатне административне процедуре да дођу до својих кућа. И верујем да ћемо то успети да постигнемо", рекао је Ескобар.

"Примена свих споразума да буде део агенде у Бриселу"

Према његовим речима, САД су пренеле двема странама да очекују да се питање примене свих постојећих споразума нађе на агенди на следећем састанку у Бриселу.

"Не очекујемо да се тад постигне договор, али свакако очекујемо да то буде на агенди", рекао је Ескобар.

Амерички званичник је оценио да дијалог између Београда и Приштине у Бриселу није клинички мртав, уз подсећање да САД подржавају дијалог иако не учествују у њему.

"Агенду (дијалога) је успоставио представник ЕУ, најважији део је обавеза лидера и то је оно што смо добили од њих, део наше улоге јесте да они испуне те обавезе у циљу постизања договора. Наставићемо да притискамо обе стране да одрже мир и стабилност", рекао је Ескобар.

Додао је и да ће сви раније договорени споразуми морати да буду примењени, укључујући и формирање Зајединце српских општина (ЗСО) на северу Косова.

Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак састали су се јуче са председником Александром Вучићем, који је након састанка изјавио да се разговори у наредним данима настављају и да верује у неко компромисно решење.

Претходно су разговарали и са представницима Срба у северном делу Косовске Митровице.

Пре тога су у Приштини разговарали са председницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, премијером Аљбином Куртијем, као и са лидерима опозиционих странака.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво