Читај ми!

Вучић: Знам име мандатара, објавићу га за 48 сати

Председник Александар Вучић рекао је, након седнице Председништва СНС-а, да зна име мандатара за састав нове Владе, али да ће то име саопштити у наредних 48 сати. Истакао је да ће и Ана Брнабић и Милош Вучевић бити део нове Владе. Поручио је да ће у Влади бити много промена.

Александар Вучић је навео да ће одлуку о имену мандатара за састав нове Владе саопштити, како је и по Уставу, као председник Републике, као и да то не може да ради као председник политичке странке или политички активиста.

"То је дужност и обавеза само председника Републике и у складу са тим или у петак поподне или у суботу ујутру сазнаћете име мандатара", рекао је Вучић након седнице Председништва СНС-а.

Нагласио је да су постојала различита мишљења за избор мандатара.

"Чак четворо дискутаната је било да то буде неко други, а не из редова СНС-а, не због тога што не воле СНС већ због тога што желе и да и неки други поделе део одговорности и да и неки други буду нападани, а не само ми", додао је Вучић.

Навео је да је огроман број чланова Председништва СНС-а био за то да то буде један од два кандидата те странке.

"Пошто и један и други кандидата уживају велико поверење стараначког чланства – и Ана Брнабић и Милош Вучевић онда људи нису желели да се гласањем изјашњавају, већ су рекли да ће прихватити ону одлуку коју будем изнео у складу са уставним овлашћењима као председник Републике, а могао сам да чујем мишљење више од 20 чланова Председништва СНС-а који су се изјашњавали по том питању", рекао је Вучић.

Указао је да је поносан што имају такве кандидате, као и да су то људи који су на изузетан начин обављали своје обавезе до сада.

"Оно што могу да кажем је да ће и Ана Брнабић и Милош Вучевић бити део нове Владе. На којој функцији једно, а на којој друго – то ћете моћи да закључите на основу мог предлога за два дана, али у сваком случају и једно и друго биће део нове Владе", рекао је Вучић.

Додао је да ће бити много промена у Влади.

"Биће много људи у чије искуство, знање и снагу верујемо, а биће и људи ванстраначки оријентисаних који могу да помогну Србији у наредном веома тешком периоду", поручио је Вучић.

Нагласио је да се на формирање нове Владе неће чекати дуже од две, три недеље од тренутка када мандатар за њен састав буде изабран.

"Реална сарадња са традиционалним савезницима"

Указао је да верује да је искрено потребно продубити сарадњу са Социјалистичком партијом Србије (СПС).

Вучић је, на питање како ће изгледати будућа владајућа коалиција, рекао да ће СНС имати разговоре са СПС-ом.

"Постоје, на обе стране, страначки јастребови који ту сарадњу не желе. Верујем да је сарадња реална са традиционалним савезницима", додао је он.

Упитан за политичке представнике Хрвата у Србији, рекао да је обавио разговор са Томиславом Жигмановим.

"За нас је веома важно да имамо добар однос са свим представницима мањина и да се понашамо одговорно. Да ли ће бити сарадње је на мандатару. Подржаћу одлуку мандатара, чак и дати савете и мишљење", истакао је он.

Указао је да је важна сарадња и са Бошњацима, Мађарима и Ромима. 

"Криза у свету, потребна Влада одговорних људи"

Вучић је нагласио да све што се збива у свету постаје ненормално пошто се никада није дешавало да, на пример, искључења струје најављују земље попут Велике Британије и Финске и истакао да је зато Србији потребна Влада одговорних, озбиљних и посвећених људи.

Истакао је да је у Немачкој цена струје повећана 14 пута у претходних пет месеци.

"Ми плаћамо данас као грађани струју 41 евро по мегават сату, а кошта нас кад увозимо 630 евра, то није нормално и немогуће је издржати. Зато је важно да имамо Владу озбиљних, одговорних и посвећених људи који хоће да се боре за своју земљу. И у овим тешким околностима када морате да трпите неистине и директне нападе на наше становништво на КиМ, да бисте сачували мир и стабилност и обезбедите, али и сигурну зиму и јесен, пошто многима ни лето није сигурно", рекао је Вучић.

Истакао је да треба све то постићи, а да се не униште јавне финансије и да је зато потребан огроман труд.

Вучић је указао да је уверен да то можемо све да постигнемо и да је зато потребно да будемо што више уједињени.

Навео је да неки траже повећање плата од 20 одсто и запитао где су то видели у овој ситуацији, у годинама короне, рата у Украјини и највеће кризе од 1945. године.

"Покажите мало разумевања за своју земљу", поручио је Вучић.

"Борићемо се свакога дана да нема искључења струје"

Председник Вучић истиче да ће се Србија сваког дана борити за то да не буде искључења струје.

Вучић је, одговарајући на питање новинара да прокоментарише то што велике европске земље најављују рестрикције струје, рекао да је француски председник Емануел Макрон већ упозорио своје становнике да је прошло време благостања.

"Остаје нам седам месеци и седам дана до 31. марта. Сваки дан ћемо да гледамо и да се боримо. До сада нисмо имали искључења, а ја вам сада кажем да ће се највеће земље Европе суочити са рестрикцијама. Не могу још да потврдим да хоћемо, али борићемо се сваки дан", рекао је Вучић.

Наводи и да су многе фирме у Бечу одлучиле да затварају свој бизнис, као и да им је струја четири пута скупља него пре рата у Украјини и да сада они који су плаћали 2.500 евра месечно плаћају струју 9.000, због чега и одлазе у стечај.

"Катаклизма", поручио је председник и додао да Србија има добро стање јавних финансија и изразио захвалност Ани Брнабић и Синиши Малом, као и Народној банци Србије за то.

"То је питање политике Владе, државе, али и доброг државног руководства", додаје он.

"И Украјинци и Руси ће нам бити пријатељи"

Вучић је рекао да ће нашој земљи и у будућности и Украјинци и Руси бити пријатељи, додајући да ће наша држава наставити да води такву политику док буде могла.

Каже да га једни у Србији оптужују да је издао Русију, а други кажу да је потребно увести санкције.

"Ти који траже санкције бар су поштени, имају своју политику", рекао је Вучић додајући да они који траже од њега да каже нешто против Украјине то чине узалудно.

"Ми нисмо против Украјине, шта нам је Украјина лоше урадила, то што нису признали независност Косова. Кажу ми да кажем нешто против, јер народ то воли да чује. Шта ме брига шта народ воли, држава мора да има принципе на основу којих ће да брани своју територију, свој живот и опстанак", поручио је председник.

Истиче да не може да каже да је против поштовања интегритета неке друге земље, а да тражи да се поштује територијални интегритет Србије.

"У реду је да се руши интегритет неке земље треба да кажем, а како онда да објасним да није у реду у случају Србије", нагласио је Вучић.

Истичући да ће нам бити пријатељи и Украјинци и Руси и да ће да настави да води такву политику, Вучић каже да народ има могућност да изабере кога год хоће да га предводи.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара