Читај ми!

Конституисан 13. сазив Народне скупштине Србије, посланици положили заклетву

Народна скупштина Србије потврдила је мандате новим посланицима, чиме је конституисан нови – 13. сазив Парламента. Након верификације мандата, посланици су положили заклетву.

Конститутивном седницом Скупштине Србије председаваће најстарији посланик, а то је у овом случају Владета Јанковић, са листе "Уједињени за победу Србије".

Најстаријем посланику у вођењу седнице помаже четворо најмлађих посланика, са четири првопласиране листе – Никола Бокан са изборне листе "Александар Вучић - Заједно можемо све", Павле Грбовић из "Уједињених", Дубравка Краљ из коалиције око СПС-а и Јелена Богдановић са листе "Нада". Поред њих, најстаријем посланику помаже и генерални секретар Народне скупштине.

На првој седници потврђују се мандати посланика, бира председник Скупштине, као и потпредседници, именује се генерални секретар, а на дневном реду је и избор чланова радних тела парламента, као и сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Након потврђивања мандата, народни посланици полажу заклетву, а тим чином Скупштина се сматра конституисаном.

Следи избор председика парламента, а најјача листа окупљена око Српске напредне странке, "Александар Вучић - Заједно можемо све" најавила је да ће за ту функцију кандидовати Владимира Орлића.

Орлић је за РТС пред конститутивну седницу парламента рекао да је за дијалог увек потребна воља две стране. Истакао је да су све жеље свим парламентарним странкама испуњене и да ће потпредседнике имати и они који су то желели, али, како каже, нису мислили да је реално. 

Будући сазив парламента имаће седам потпредседничких места, од којих су три предвиђена за опозицију, договорено је на консултацијама о конститутивној седници парламента, одржаним претходне недеље.

Нови сазив парламента чиниће 120 посланика са изборне листе "Александар Вучић - Заједно можемо све", 38 са листе "Мариника Тепић - Уједињени за победу Србије", а 31 са листе "Ивица Дачић - Премијер Србије".

Листа "Др Милош Јовановић - Нада за Србију" имаће 15 посланичких места, коалиција "Морамо", 13 мандата, листа "Бошко Обрадовић - Српски покрет Двери - ПОКС - Милош Парандиловић - Патриотски блок за обнову Краљевине Србије" 10 мандата, колико и листа "Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници".

Пет посланичких места припало је листи "Савез војвођанских Мађара", три листи "Муфтијин аманет - СПП - Усаме Зукорлић", два коалицији "Заједно за Војводину - Војвођани - Демократски савез Хрвата у Војводини - Заједно за Војводину", колико и листи "СДА Санџака - Др Сулејман Угљанин", док ће једног посланика имати "Коалиција Албанаца Долине".

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво