Читај ми!

Вучић: Молим и Албанце и Србе да сачувамо мир, али предаје неће бити – Србија ће победити

Председник Александар Вучић рекао је на конференцији за новинаре да је ситуација за наш народ на КиМ веома компликована и сложена. Молим их за мир, кумим их за мир, уколико не чују Србија ће победити. Молим и Албанце и Србе да сачувамо мир, рекао је Вучић.

Приштина жели да каже да не постоје више КС таблице, Унмикове, које Београд прихвата, већ само РКС таблице, како би показали да су они "суверена држава" и због тога не желе регистарске таблице КМ, да нико никад не помисли да постоје "остаци" неке друге државе на тзв. Косову, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

У обраћају јавности, Вучић је рекао да се по питању личних карата и таблица Приштина позива на Споразум о слободи кретања из 2011. године, који су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири.

Када је реч о личним картама, појаснио је да се Албанци у Приштини позивају на тачку 3, у којој се каже да "свака страна може применити систем којим ће личне карте бити праћене писаним, улазно-излазним документима за становнике друге стране који желе транзитно да путују у трећу земљу", док у фусноти стоји да ће користити статусно неутрални језик.

"Албанци користе у овом тренутку то, иако нико не разуме зашто, као да им није довољно да већ чине шта хоће, али је бар мир... Као да неко намерно жели да испровоцира тензије и проблеме", констатовао је Вучић.

Он је истакао да оно што је дефинисано као "за становнике друге стране који транзитно путују у трећу земљу", никако не може да важи за Србе са КиМ, јасно и недвосмислено.

"Не можете да зауставите Србе из Зубиног Потока, Звечана, Косовске Митровице и да кажете да са српском личном кратом не може да пређе, јер не представља другу страну, нити они иду транзитно у трећу земљу", нагласио је председник Србије.

Друга је ствар што, каже, Албанци кажу да желе реципроцитет, што нема никаквог смисла.

О РКС, КС и КМ таблицама 

Када је реч о таблицама, у споразуму из 2011. године, у тачки 6 се наводи да ће као привремена мера власти на Косову продужити важење КС таблица, за почетни период од 5 година, након чега ће две стране поново размотрити то питање, уз ЕУ, ако буде потребно, док у тачки 7 стоји да сви власници аутомобила на Косову имаће РКС или КС ознаке, и све стране ће уложити напор да се то обезбеди.

Такође, предвиђено је да привремена мера власти у Београду буде дозвола да КС таблице могу преко наше територије.

Додао је да је затим 2016. године, у споразуму на који је потпис ставио Марко Ђурић, дефинисано важење КС таблица, бити продужено, до 2021. године.

Међутим, Приштина је 2020. године самовољно укинула КС таблице, нагласио је Вучић.

"Приштина данас жели да каже да не постоје више КС таблице, да су они суверена држава, јер им то каже и Квинта. Укидамо КС таблице, биће само РКС, и нећемо да дозволимо постојање КМ таблице, да нико никад не помисли да постоје остаци неке друге државе на тзв. Косову", рекао је Вучић.

Супротно свим нормама, свему што је потписано, Приштина хоће на северу да спроведе нешто на силу, због тога и воде кампању... Не постоји ствар коју не покушају да продају Србима, који то не желе", рекао је Вучић. 

Шест тачака Бриселског споразума

Председник Србије изјавио је да је до данас укупно прошло 3.390 дана како није формирана Заједница српских општина у складу са Бриселским споразумом.

Вучић је рекао да ништа није испоштовано од онога што пише у шест тачака о формирању ЗСО у Бриселском споразуму.

Ништа од тога не постоји, али занимљивије је нешто друго што када су Срби схватили после седам или осам година да Албанци неће то са проведу у делу, Срби су почели у складу са Бриселским споразумом да каче банере и билборде ЗСО након чега су уследила хапшења.

Вучић је прочитао шест тачака Бриселског споразума како би подсетио јавност шта оне предвиђају.

Члан 1. наводи да ће постојати Заједница општина у којима Срби чине већинско становништво на Косову, а чланство ће бити отворено за сваку другу општину под условом да се о томе сагласе чланови.

Члан 2. наводи да ће ова Заједница бити успостављена на основу Статута. До њеног распуштања може доћи само на основу одлуке општина учесница. Правне гаранције ће пружити меродавно право и уставно право (укључујући и правило двотрећинске већине).

3. Структуре Заједнице ће бити успостављене на истој основи на којој почива постојећи Статут Асоцијације косовских општина, нпр. председник, потпредседник, Скупштина, Веће.

4. У складу са надлежностима додељеним Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законом, општине учеснице ће имати право да сарађују у колективном спровођењу овлашћења кроз Заједницу, која ће имати пун надзор над областима економског развоја, образовања, здравства, урбанизма и руралног развоја.

5. Заједница ће вршити и друге додатне надлежности које јој могу делегирати централне власти.

6. Заједница ће имати репрезентативну улогу према централним властима и у том циљу биће представљена у консултативном већу заједница. У циљу испуњавања ове улоге предвиђена је функција мониторинга.

Вучић је рекао да су 21. септембра 2021. Срби одлучили да ставе банере ЗСО Ново Брдо, билборд добродошли у ЗСО Грачаница и том приликом албанска полиција ухапсила је Србе и Роме у Грачаници, Николу Трајковића, Алдиља Рамића, Арсена Хамитија и Бајрама Сулејманова.

Такође и у Ранилугу, и склонили билборд ЗСО из Горњег Кусца у Новом Брду, Штрпцу и Коретишту и поново у Новом Брду, навео је Вучић.

Вучић је подсетио да су јуче приведена двојица младића јер су носили мајицу са српском тробојком и натписом "Нема предаје".

"Јуче су ухапшени момци зато што су носили мајицу Нема предаје, у складу са Уставом Републике Србије у који верују. То је ваљда страшан злочин. Један младић је ухапшен јер је имао српску заставу и певао патриотске песме. Ако се њима не свиђају песме, они мисле да имају право да вас ухапсе. Младићима је забрањен улаз јер су имали мајице са српским манастирима", рекао је Вучић.

Председник је на конференцији на новинаре поделио документ са списком етнички мотивисаних инцидената на Косову и Метохији, од 2021. до 2022. године.

Вучић се у суботу састао са представницима Срба са Косова и Метохије, а поводом ступања на снагу мера у вези са пререгистрацијом и излазно-улазним документима које је најавио премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво