Читај ми!

Вучић наставио консултације о мандатару нове владе

Председник Србије Александар Вучић наставио је консултације о мандатару нове владе са представницима изборних листа Савеза Војвођанских Мађара, Заветника и коалиције Патриотског блока.

Делегација СВМ – Иштван Пастор, Балинт Пастор и Елвира Ковач – прва је била на разговорима с председником Александром Вучићем, другог дана консултација о мандатару.

Пастор је после састанка рекао да је са председником Вучићем договорено да та партија буде део владајуће већине у Скупштини, као и да буде у Влади.

Навео је да СВМ неће тражити да има министре већ ће се задовољити местима државних секретара. 

"Површно и кратко смо разговарали о будућој влади, у којој желимо да преузмемо део одговорности као што смо чинили и раније – са учешћем у раду министарстава са државним секретарима", казао је Пастор.

Он је изразио очекивање да се разговори наставе по конституисању скупштине, о детаљима у вези са владом.

"Очекујем да дефинишемо коалициони споразум који ћемо потписати, а који је и до сада био врста путоказа о политичком деловању, законодавној делатности и обављању различитих дужности", рекао је Пастор. 

Ђурђевић Стаменковски: Заветници остају државотворна опозиција

Након састанка са представницима СВМ-а, Вучић је разговарао са делегацијом Заветника.

Српска странка "Заветници" ће остати државотворна опозиција спремна да пружи подршку одбрани државних и националних интереса и неће бити део Владе, изјавила је председница те партије Милица Ђурђевић Стаменковски.

Она је након разговора представника те партије са Вучићем рекла да се под одбраном државних и националних интереса подразумева пре свега очување војне неутралности, уставног поретка, "Косова у саставу Србије и породичних вредности, али и да се заједничким снагама одупремо спољнополитичким притисцима".

Објаснила је да "Заветници" неће бити део Владе, јер досадашња политичка пракса, кадровска селекција и програмски постулати које је примењивала владајућа коалиција "нису компатибилни" са ставовима "Заветника".

Милица Ђурђевић Стаменковски је навела да су Вучићу предали меморандум са програмским постулатима "Заветника" и нагласила да ће та партија тражити да се Скупштина Србије изјасни о свим споразумима који су до сада потписани са Приштином, нарочито о споразуму о енергетици које је потписан "под велом тајне".

Додала је да ће посланичка група "Заветници" иницирати усвајање резолуције којом би се Србија обавезала да ниједној међународно признатој држави неће увести санкције, чиме ће бити сачуване политичка стабилност и војна неутралност, и биће пружен отпор свима који притисцима од Србије покушавају да изнуде решења која би била штетна по нашу економију и енергетику. 

Обрадовић: Двери неће у Владу 

Уследио је састанак са представницима коалиције "Патриотски блок", коју чине Двери и ПОКС који предводи Жика Гојковић.

Покрет Двери пренео је председнику Србије Александру Вучићу да не жели да буде било какав део "владе континуитета Српске напреде странке", која је упропастила земљу, јер не сматра да ти људи и даље могу да воде државу, изјавио је лидер те партије Бошко Обрадовић.

Обрадовић је после консултација о формирању Владе изјавио да је досадашња Влада Ане Брнабић "упропастила неколико кључних јавних предузећа и да ће у економској и енергетској кризи, која предстоји, настати колапс државе, која ће изгледати као Електропривреда Србије данас".

Навео је да је важно да се донесе резолуција о геноциду над Србима, Ромима, Јеврејима у Другом светском рату, да се врати служење војног рока, који би се повезао са обуком за цивилну заштиту.

Обрадовић је рекао да је уверен да је данашњи разговор одшкринуо врата могућности да владајућа већина опозицију не доживљава као непријатеља, већ као некога ко има добре предлоге за државу.

Представници ПОКС-а који води Жика Гојковић, дошли су на састанак одвојено, јер ће тако наступати и у парламенту.

ПОКС напустио Андрићев венац без изјава

Представници ПОКС-а након састанка на Андрићевом венцу, који је потрајао и после разговора са представницима Двери, нису дали изјаве, иако су их по доласку најавили.

Иначе, СВМ ће у парламенту имати шест посланика, Заветници десет, колико ће имати и листа "Патриотски блок за обнову Краљевине Србије".

Јуче, првог дана консултација, Вучић је разговарао са представницима мањинских листа Коалиције Албанаца Долине, "Заједно за Војводину" и "Муфтијин аманет", док се позиву на разговор није одазвала СДА Санџака.

Вучић је на Инстаграму најавио да ће резултате и утиске са консултација објавити по окончању разговора са свима који ће посланике имати у новом сазиву Скупштине Србије.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво