Читај ми!

Вучић: Четири кандидата за премијера, просечна плата до краја године већа од 710 евра

Председник Србије Александар Вучић рекао је гостујући на ТВ Пинк да за председника Владе Србије има четири кандидата. Вучић је рекао да ће покушати да минимална зарада до краја године буде 40.000 динара, а да очекује просечну плату између 710 и 720 евра. Најавио је да ће Влада донети одлуку да се вантелесна оплодња прихвата за жене до 45 година старости.

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће велики део нове Владе Србије чинити неки други људи, у односу на њене досадашње чланове, а да су четири кандидата за премијера.

На питање да ли ће неки министри остати у влади, Вучић је одговорио да неки хоће, али да добар део неће.

"Не бих да лицитирам, али велики део нове владе биће неки други људи", рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Навео је и да постоје четири кандидата за премијера, од којих је, каже, за двоје потпуно јасно о коме се ради, до се о два имена до сада није спекулисало у јавности, јер о њима није говорио.

На констатацију да медији спекулишу да би на чело владе могли Ана Брнабић, Синиша Мали, Марко Ђурић и Милош Вучевић, Вучић је рекао да је "поменула два од та четири кандидата", додајући да он посматра и мало шире.

Већ смо увели ванредно стање, само се не зове тако

Председник је поручио да нема разлога за панику, јер земља има резерве дизела за 77 дана, а бензина за 65 дана, те да ће бити и довољно гаса.

Када је реч о гасу, Вучић је подсетио да смо за 65 одсто потреба гаса обезбедили по изванредној цени од Русије, од 355 до 420 евра на 1.000 кубних метара гаса, што ће зависити од нафте, јер нам се цена обрачунава потпуно по нафтној формули.

"Морамо да купимо још 35 одсто, а купили смо 150 милиона кубних метара гаса и већ утискујемо у наше закупљено складиште у Мађарској, ако се деси да током зиме неко каже да се зауставља доток преко Бугарске", рекао је Вучић.

Прецизирао је да је сада 227 милиона кубних метара гаса у нашем делу складишта Банатског двора.

"Зими, дневно трошимо 15 милиона кубних метара, што је довољно за нешто више од 15 дана. Имаћемо између 300 до 500 милиона кубних метара гаса, у мађарском складишту, које ћемо да купимо и да платимо. Али, немамо ни капацитет да повучемо, ако се прекине доток гаса. Али, у најгорем случају зими ћемо имати обезбеђене две трећине потреба, а верујем да ће бити покривене све потребе", рекао је Вучић.

Када је реч о нафти, Вучић је подсетио да је сва нафта у земљи из увоза, као и да Рафинерија у Панчеву ради са 100 одсто капацитета, и производи вишкове, за извоз.

Међутим, Вучић је рекао да већ 14 дана ништа не извозимо, а сутра ће бити донета одлука да се забранаизвоза продужи на још седам дана.

"Већ смо увели ванредно стање, само се не зове тако. Али, то не занима грађане, већ је наше да бринемо о њима", рекао је Вучић.

Он је нагласио да имамо резерве дизела за 77 дана, а бензина за 65 дана. "Нема разлога за панику, само да грађани буду свесни да то нису једноставне ствари", рекао је Вучић.

Он је додао да ради све да грађани имају довољно струје, гаса, топле станове.

Подсетио је да је забрањен извоз дрвета, због лоших ствари које су урадиле "Србијашуме", али и неки други.

"Неке земље обећавају хале, где ће људи моћи да дођу са децом да се загреју. Ми то не обећавамо, јер се надамо да ћемо моћи без тога. Могу ли да обећам да ће све бити у реду ако се "заврне" Северни ток? Не могу", рекао је Вучић.

О повећању плата и пензија 

Вучић је најавио да ће се, у договору са Социјалним саветом, покушати да минимална зарада буде 40.000 динара, а просечна да буде око 710-720 евра.

 

Истакао је да својом највећом грешком сматра то што је Србија одустала од ископавања литијума, јер је тим чином "убијена будућност".

Што се хране тиче, имаћемо проблема са кукурузом због суше, рекао је Вучић и истакао да се "у суботу нада киши, а онда и 27. и 28. јула".

"Наш је циљ да дођемо до плате 900 евра до 2025. године", казао је он. Истиче да ће минималац значајно порасти, али да неће бити угрожен опстанак инвеститора, посебно немачких, кинеских, јапанских, великих инвеститора којима би, како каже, угрозили опстанак када би значајно подигли минималац.

"Овако смо значајно подигли, међугодишња инфлација ће бити између 9 и 10 одсто, значајно више, тако да ће људи боље живети. Инфлација нам је суштински увезена због цене нафте, која је прошле године у ово време била 65 долара по барелу, сада је 106 по барелу, као и цене гаса. Пензије идемо на два пута увећање, од девет кома нешто за новембар, плус 11,2 за јануар. То је огромно повећање за које имамо новац у овом тренутку", казао је.

Јавни дуг под контролом

Када је реч о економској ситуацији, Вучић каже да Србија чува јавни дуг под контролом и додао је да он на данашњи дан износи 53,6, док ће висина БДП-а ове године бити између 58 и 59 милијарди евра.

Вучић је казао да је јавни дуг толики након преузимања новца за гас у складиштима у Мађарској и после преузимања 120 милиона евра за Фрушкогорски коридор.

"Висина БДП-а ове године ће нам бити између 58 и 59 милијарди, када сам постао премијер била је 32, 33 милијарде евра", указао је председник.

Како каже, ове године ће из Србије милион људи отићи у иностранство на годишњи одмор.

"Радостан сам што имају новац. Позивам пре свега људе да навале, остало нам је само још 23.000 ваучера, да део одмора проведу у Србији, тиме радимо нешто добро за своју земљу", навео је.

Истиче да људи имају право да иду где год хоће и каже да неко хоће у Црну Гору, неко у Турску, Египат, Шпанију, Италију, Хрватску...

"Свако има право да бира где год хоће и много већи број људи иде ове године него што је то било претходних, што значи да нешто боље живе. Рачунајте да ће преко милион људи отићи просечно није испод 1.000 евра, рачунајте милијарду евра ћемо оставити у иностранству, мада мислим да је много више", наводи.

"Не видим велики смисао преговора, али ћемо се одазвати"

Говорећи о преговорима Београда и Приштине, председник Србије је рекао да га нико није звао на нову рунду преговора и додао да не види велики смисао тих преговора, али да ће се наша делегација увек одазвати.

"Нико ме није звао. Нешто покушавају, не знам шта. Ми ћемо да одемо, али нема много смисла, они се спремају за акцију против Срба. Нажалост, мислим да је расположење код Срба врло тешко и врло лоше. Плашим се, даћу све од себе и учинићемо све што можемо да сачувамо мир", рекао је Вучић на ТВ Пинку, а одговарајући на питање о наставку дијалога Београда и Приштине.

Навео је да смо ми 2012. године кренули у разговоре "отворена срца", желећи компромис са Албанцима.

"Они нам кажу Бриселски споразум, тешки уступци наши, али сам знао шта ће да се збива. Знао сам да тиме ми добијамо време да економски развијамо земљу, али истовремено сам знао да ће то бити једини споразум за који ћемо моћи да се ухватимо једног дана јер сам знао да га они неће испуњавати", рекао је Вучић.

Подсетио да је прошло скоро десет година и додао да они суштину и првих шест тачака од укупно 15 са прелазним и завршним одредбама тачака Бриселског споразума, кажу да неће да испуне, а нас зову да нас "малтретирају око 15-ог анекса шесте тачке четвртог члана трећег става око некаквих таблица иако то све прилично нормално функционише".

Истакао је да се све своди само на то да се укину "КМ" таблице да би се укинио север КиМ и додао да то није питање ни пара, нити нечега другог већ питање политичке провокације.

"Само то раде. Што нас терате да у томе учествујемо? Пустите нас да пробамо да сачувамо мир, немојте да се правите наивни и да нас правите будалама. Можда нисмо довољно паметни колико сте ви паметни, и ви у Приштини и ви у Бриселу, али нисмо баш ни будале", рекао је Вучић.

О Поточарима 

Председник Вучић оценио је да је ове године, на комеморацији у Поточарима, била наглашенија снажнија и жешћа кампања, више мржње усмерене према српском народу, него прошле и претпрошле године и како је додао више мржње из оног медијског, и политичког дискурса који се тиче наше одговорности.

Вучић је казао да је датум обележавања Сребренице тежак дан, дан језивог злочина почињеног над Бошњацима, и логично је да он такве последице и после 27 година оставља.

"Имамо много тешких дана у години. Ту сада има много проблема и много другачијег виђења и много тога што би морали да променимо", поручио је он.

Вучић је казао да, у условима готово светског рата, пошто цео западни свет преко Украјинаца ратује са Русима, долази до великих померања и да ситуација у нашем подручју није једноставна.

"Чини се да сви на Балкану чекају друго полувремене, са много страсти емоција и мржње. Ми смо ти који морамо да то избегнемо по сваку цену", истакао је он уз опаску да то морамо да избегнемо, али не зато што смо слабији од било кога.

Вучић је скренуо пажњу и на злочине над Србима о којима нико не говори питајући зашто се то дешава.

"Нисам отишао у Сребреницу јер нисам добродошао, ћутао сам 11. јула јер шта год бих рекао Србија би била изложена најбруталнијим нападима зато што нисам изговорио магичну реч коју они желе да чују, јер неко не жели од нас да види поштовање жртвама већ правну формулацију да би могао на томе да заснива неке друге потезе у будућности а то је укидање Републике Српске", истакао је Вучић.

Вучић: Наше је да чувамо мир

Коментаришући дешавања у региону и заинтересованост региона за Србију Вучић је рекао да је "наше да чувамо мир, али и да знамо за сво лицемерје које нас окружује и да о томе смемо да говоримо".

Вучић је истакао да никада не смемо да пређемо танану границу која би нас одвела у сукобе.

"Потребан нам је век мира", истиче председник подсећајући на све што је Србија прошла у 20. веку, од убиства краља Александра Обреновића и краљице Драге Машин, преко балканских ратова, Првог светског рата, убиства краља Александра 1934. године, Другог светског рата до сукоба деведесетих и Нато агресије 1999. године", напоменуо је.

Како каже, разуме опседнутост Србијом, али Србија не сме да жмури пред туђим жртвама, мора да их призна, прихвати и поштује, али мора и да говори о својим жртвама, да их не скрива, да их се не стиди, већ да за њих тражи правду.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво