Читај ми!

Припадници РОСУ се повукли из Штрпца, нема ухапшених

Акција више од 30 припадника РОСУ у Штрпцу је завршена и полицајци су се повукли са својим возилима. Претресено је више локација. Из седишта привременог органа општине Штрпце, који ради у систему Владе Србије, изнета је документација, компјутери и остала опрема. Циљ је застрашивање и малтретирање Срба у тој општини, саопштила је Канцеларија за КиМ. Тужилаштво у Приштини је саопштило да је полиција у Штрпцу покренула акцију одузимања документације, опреме и сигурносних камера са, како тврде, "објеката нелегалних структура".

Акција припадника РОСУ, која је завршена око поднева, почела је јутрос нешто пре седам часова. Није било ухапшених.

Претресено је више локација. Из седишта привременог органа општине Штрпце, који ради у систему Владе Србије, изнета је документација, компјутери и остала опрема.

Председник општине Штрпце Далибор Јевтић рекао је за РТС да, према информацијама које је добио, у судском налогу стоји да је у питању уклањање камера за видео-надзор, за које по том истом судском налогу гласи да су илегално постављене.

"Оно што морам да нагласим је да ове камере нити су нелегално постављене, нити раде у последњих шест или седам година. О свему овоме су и надлежне институције на Косову биле обавештене", истиче Јевтић.

Сматра да акција дефинитивно има политичку позадину.

"Када вам долазе на Бадњи дан, када вам долазе данас када је сеоска слава Свети Јован, онда то њихово присуство има другачију поруку, да се народ застраши", сматра Јевтић.

Јевтић је апеловао на представнике међународних институција да се престане са оваквим видом институционалне репресија над српским становништвом.

Канцеларија за КиМ: Притисак на Србе да напусте свој кућни праг

Специјалци РОСУ били су распоређени на више локација у Штрпцу, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

"Блокирали су читаву општину, упали су у основну школу Шарски одред на Брезовици, у објекат поште у селу Драјковце, упали су и претресали зграду Привременог органа одакле износе сву документацију и компјутере, упали су у зграду ТВ Херц, једине телевизије на српском језику у Штрпцу, пењу се по бандерама одакле скидају надзорне камере које не раде више година", наведено је у саопштењу.

Они су, оцењује Канцеларија за КиМ, поново изабрали да у Штрпце упадну баш на велики празник, с обзиром на то да је данас сеоска слава Свети Јован и велики вашар у Штрпцу, када се окупља велики број мештана, а исто су учинили и приликом претходних упада у ову српску средину.

Како кажу, иако јединице из Приштине добро знају да камере које су легално постављене пре скоро десет година нису у функцији већ дуже време, и то су проверавали и претходних дана у више наврата, "то им је послужило као изговор да поново упадну у Штрпце, малтретирају народ који не може нормално да функционише".

"С каквим оправдањем специјалци РОСУ упадају у српску основну школу у Штрпцу? Нема сумње да је по среди нови атак и притисак на Србе да напусте свој кућни праг, јер не постоји ниједан оправдани разлог за нову акцију РОСУ у овој српској средини", саопштила је Канцеларија за КиМ.

Тужилаштво: Акција одузимање сигурносних камера у Штрпцу

Тужилаштво у Приштини је саопштило да је полиција у Штрпцу покренула акцију одузимања документације, опреме и сигурносних камера са, како тврде, "објеката нелегалних структура". Додају да је у току рација на три локације.

Тужилац Расим Маљоку рекао је да се спроводи акција заплене уређаја за праћење сигурносним камерама.

"Спроводимо судски налог за контролу и одузимање документације и опреме у објектима нелегалних институција, на три локације на којима се налазе уређаји", саопштио је Маљоку.

Приштински медији тврде да су српске институције крајем прошле године наводно потписале уговор вредан више десетина хиљада евра о куповини сигурносних камера, дигиталних снимача и друге опреме од компаније "Zhejiang Dahua Technologies", која је на америчкој црној листи.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво