Читај ми!

Извештај ЕП о Косову и Метохији – позив на нормализацију односа и примену постигнутих споразума

Европски парламент усвојио је извештај о Kосову и Метохији и поновио важност "конструктивног ангажовања" Београда и Приштине на постизању правнообавезујућег споразума о нормализацији односа, и подсетио на неопходност примене свих до сада постигнутих споразума у дијалогу, укључујући и формирање ЗСО.

Посланици Европског парламента усвојили су извештај европосланице Виоле фон Kрамон о Kосову и Метохији, са 469 гласова за, 96 гласова против и 72 уздржана.

Kада је реч о дијалогу Београда и Приштине, Европски парламент је поновио важност "конструктивног ангажовања" обе стране на постизању правнообавезујућег споразума о нормализацији односа, и подсетио на неопходност примене свих до сада постигнутих споразума у дијалогу, укључујући и формирање ЗСО. 

Усвојеним извештајем, који је тако добио форму овогодишње "Резолуције Европског парламента о Kосову", понавља се позив ЕУ да усвоји одлуку о безвизном режиму за грађане KиМ.

Поново се изражава и жаљење због чињенице да пет држава чланица ЕУ још није признало једнострано проглашену независност Kосова и оне се поново позивају да то учине.

Европски парламент усвојеним документом у потпуности подржава захтев Приштине за пријем у Савет Европе, прима к знању намеру Приштине да поднесе захтев за чланство у Европској унији у току ове године, али и упозорава да "не постоји брза процедура" и да је нормализација односа са Београдом неопходна за напредак у евроинтеграцијама.

Европарламентарци изражвају жаљење због одлуке Приштине да онемогући гласање на територији KиМ на изборима одржаним 3. априла.

Приштина је похваљена од стране Европског парламента због усклађивања са позицијама ЕУ и санкцијама против Русије.

Посланици Европског парламента усвојили су данас и резолуцију којом се изражава подршка чланству Србије у ЕУ, али и званични Београд позива да се хитно усклади са санкцијама које је ЕУ увела против Русије и Белорусије, и то поставља као један од услова за даљи напредак Србије на путу евроинтеграција.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво