Читај ми!

Миливојевић: Приштина суспендовала дијалог, ЕУ да се изјасни да ли је исцрпла своје капацитете

Одлуке Приштине у вези са српским регистарским ознакама и личним картама, бивши дипломата Зоран Миливојевић види као суспендовање дијалога. Сматра да разговори, уколико је Брисел исцрпео све своје капацитете као посредник у дијалогу, треба да се врате у Уједињене нације уз посредовање комплетне међународне заједнице.

Нема сумње да ће одлуке Приштине да се забране српске личне карте и регистарске таблице бити велики ударац за свакодневни живот Срба на северу KиМ.

Зоран Миливојевић каже за РТС да одлука премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија значи суспендовање дијалога.

"Јасно је да нема више смисла о било чему разговарати. Курти спроводи своју стратегију коју гура од када је дошао на власт – са једне стране максималистички захтеви о признању тзв. Косова, са друге стране непоштовање претходних споразума", наводи Миливојевић.

Осврнувши се на договор о енергетици, Миливојевић указује на то да је тај споразум специфичан по учешћу и треће стране, Турске, коју Приштина, како истиче, није могла да избегне.

Према његовим речима, индикативно је да је одлука о суспензији српских личних карата и таблица донесена два дана после састанка са Квинтом и у тренутку када специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак борави у Приштини и Београду.

Миливојевић сматра да је Лајчакова улога тиме обесмишљена и да оставља јасан утисак да Курти има подршку за такве потезе.

"Шолц промовисао међусобно признање као нову платформу"

Подсећајући на недавну посету немачког канцелара Олафа Шолца у Београду, који је тада рекао је да је међусобно признање на столу, Миливојевић оцењује да то постаје нова платформа у дијалогу која је за Србију неприхватљива.

Миливојевић очекује да у случају да се Брисел огласи да је његов преговарачки капацитет исцрпљен, цео процес треба вратити у Уједињене нације и Савет безбедности.

Таквом разговору треба да посредује међународна заједница у пуном капацитету, имајући у виду Резолуцију 1244, додаје бивши дипломата.

Како додаје, Косово и Метохија и даље су протекторат УН, а очување мира и даље је у рукама Савета безбедности УН.

Миливојевић као охрабрујућу види вест да је још једна земља повукла признање Косова. "Аргументи Србије се узимају у обзир, а неке земље се ту проналазе, и спремне су да преиспитају свој став, а то је владавина права на глобалном плану".

Колико је близу крају рат у Украјини

На најаве нових санкција Русији и алтернатива кинеском пројекту "Појас и пут" са самита Г7, Миливојевић то види као још један доказ да се свет дели на две стране – Русија преко питања Украјине се елиминише као такмац а сличне ствари се дешавају са Кином.

На одлуке са самита НАТО-а у Мадриду где се Шведска и Финска позивају у чланство у Алијанси, бивши српски дипломата каже да се Европа милитаризује, а да без Русије нема мира и стабилности у Европи.

Запад иде на политику потпуног преовладавања простором до граница Русије и стицања кључне улоге у нашем региону, додаје Миливојевић.

Према његовим речима, ниједна страна не жели да призна да нема победника у рату у Украјини и да зато сукоб траје и да се продубљује. Мислим да ће ситуација са енергентима и храном утицати на повратак за преговарачки сто у неком тренутку, каже Миливојевић.

Украјина ће бити другачија него пре рата, а могуће је да ћемо имати неку нову гвоздену завесу, нове односе. Европа је несумњиво највећи губитник рата, закључује Миливојевић.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво