Читај ми!

Брнабићева и Абазовић: Желимо да подигнемо односе Србије и Црне Горе на виши ниво

Премијерка Ана Брнабић поручила је, након састанка са црногорским премијером Дританом Абазовићем, да се нада да ће након његове посете Београду бити ресетовани односи између две земље и да ће Србија и Црна Гора ући и еру јако добрих и најбољих могућих односа. Премијер Црне Горе Дритан Абазовић рекао је да је дошао како би се у односима две земље окренуо нови лист.

Премијерка Србије је нагласила да је за Србију ово веома важна посета и да се нада да ће успети да ресетују односе између две земље.

"И да уђемо у еру заиста јако добрих и најбољих могућих односа", истакла је Брнабићева на конференцији за медије са Абазовићем.

Нагласила је да ни Србија ни Црна Гора немају никог ближег, ни у политици, нити економски, а ни грађани две земље немају никога ближег.

"Повезују нас све врсте односа, Србију и ЦГ, а последњих неколико година се ту накупило доста отворних и тешких питања", рекла је Брнабићева.

Поручила је да ће Србија бити отворена да решава сва та отворена питања и унапређује наше политичке и економске односе.

Премијерка Србија позвала је Абазовића да се Црна Гора још данас прикључи иницијативи Отворени Балкан.

"Овде смо да окренемо нови лист"

Премијер Црне Горе Дритан Абазовић рекао је му је велика част што је његова прва посета региону баш у Београду и истакао да је дошао како би се у односима две земље окренуо нови лист.

"Ми смо овде да окренемо нови лист и да подигнемо наше политичке и укупне односе на највиши ниво", поручио је Абазовић.

Истакао је да ће политика његове владе и бити иста и са другима у региону, али да је неприродно да две овако блиске земље имају шум у комуникацијама и указао да је у Београду почео нови циклус.

"То значи да смо спремни да сваком отвореном питању приступимо одговорно и затварамо их у корист грађана Србије и Црне Горе", рекао је Абазовић.

Он је изразио уверење да је наступио моменат када неке ствари треба да се превазиђу обострано и да ће се то заједно урадити јер нема питања важнијег од односа две земље и нема питања које не може да се реши ако има добре воље.

"А видим да је има", истакао је Абазовић.

На питање да ли односи могу уопште да се ресетују с обзиром на то да није решено ниједно отворено питање, конкретно и изручивање Светозара Маровића, рекао да постоје супротни ставови конкретно о том питању и да не може све и одмах да се реши на једном састанку.

Абазовић је рекао да не може да се врши притисак на Владу Србије и нагласио да све оно што је могуће да се реши данас постоји добра воља с његове стране.

Треба решити и питање постављања амбасадора Србије и Црне Горе у Подгорици и у Београду.

"Оно што смо разговарали је у духу добре сарадње и треба да имамо амбасадоре ЦГ у Београду и Србије у Подгорици. То је јако важно и за ове теме које су економског карактера. Да и они имају своју дипломатску мисију, као и код остваривања економске дипломатије", рекао је Абазовић.

Црногорски премијер је такође рекао да је председници српске владе Ани Брнабић упућен и формални позив да у складу са својим обавезама посети Црну Гору где би се наставили разговори о отвореним питањима.

После састанка са премијерком Србије, Дритан Абазовић је разговарао и са председником Србије Александром Вучићем.

И председник Народне скупштине Ивица Дачић састао се са председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво